TOP recepty: Báječné dorty pro děti

Čeká vaše dítko oslava nebo mu jen chcete udělat radost? Upečte mu vlastní dort, který bude nejen chutný, ale také stylový.

Dort Sovička

Co budete potřebovat: 5 vajec, 100 g cukru, 120 g hladké mouky, 20 g kakaa, 50 ml vody, 50 ml oleje; na čokoládový krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 100 g cukru, 200 g čokolády na vaření, 200 g smetany na šlehání; na žlutý krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 70 g cukru, 200 ml smetany na šlehání, žluté potravinářské barvivo; na ozdobení: 2 lžíce mandlových plátků, 2 čokopiškoty, 2 kulaté žluté bonbony, kousek oranžového marcipánu; kromě toho: moučkový cukr

Postup:

1. Na těsto ušleháme v míse elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do pevné pěny. Vmícháme do ní prosetou mouku, kakao, vodu s olejem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

2. Umícháme hladké těsto, které nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený korpus necháme dobře vychladnout.

3. Na čokoládový krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém odstavíme z ohně, přidáme cukr a rozlámanou čokoládu a stále mícháme, až se cukr i čokoláda rozpustí. Krém za stálého míchání necháme vychladnout, pak do něj vmícháme ušlehanou smetanu a uložíme ho v chladničce.

4. Na žlutý krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce, povaříme za stálého míchání do zhoustnutí a vmícháme cukr. Krém necháme za průběžného míchání vychladnout a pak do něj zlehka vmícháme ušlehanou smetanu a obarvíme ho potravinářským barvivem.

5. Vychladlý korpus překlopíme na rovnou podložku a pomocí obráceného talířku z něj vykrojíme kolo.

6. Ze zbytku korpusu pak pomocí obrácené skleničky vyřízneme tři kolečka. Jedno z nich rozkrojíme na půlky a v horní části je vykrojíme (to budou křídla).

7. Horní část těla sovičky potřeme čokoládovým krémem a vypouklou stranou lžičky do něj vytvoříme reliéf. Spodní část pak potřeme žlutým krémem.

8. Do horní části umístíme dvě kolečka vykrojená z korpusu, která jsme obalili v moučkovém cukru. Pomocí zbylého žlutého krému na ně přilepíme čokopiškoty a na ně pak žluté bonbóny.

9. Do žlutého krému ve spodní části vmáčkneme v řadách vedle sebe plátky mandlí, sovičce uděláme zobák a drápky z kousků oranžového marcipánu a přilepíme na ni křídla potřená zbylým čokoládovým krémem.

Kafe.cz říká:

  • Chcete mít dort vyšší? Jestli chcete mít sovičku jako klasický dort promazaný krémem, připravte dvojitou dávku těsta a upečte ho na hlubším plechu. Velké vykrojené kolo pak podélně rozkrojte, potřete krémem, znovu spojte k sobě a potřete i po obvodu krémem. Malá kolečka také podélně rozkrojte, na ozdobení použijte jen vrchní díly a spodní díly rozmixujte v robotu na drť a obalte jí boky velkého kola.
  • Opražte mandle. Mandlové plátky vypadají i chutnají lépe, když je nejdříve nasypete na plech a krátce opražíte v troubě vyhřáté na 180 °C, až začnou lehce hnědnout.
  • Pokaždé jiné oči: Velké soví oči se dají udělat ze spousty věcí. Třeba ze světlých máslových věnečků, lineckých koláčků, kynutých tvarohových či makových koláčků nebo doma usmažených minikoblížků poprášených cukrem. A barevných bonbónů, kterými oči můžete dodělat, určitě v obchodech objevíte spousty.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Nákup v pohodlí domova a bez stresu

Nákup v pohodlí domova a bez stresu

Když doma dojde pečivo nebo máte prázdnou ledničku, nezbývá než dojet na nákup. Což je samo o sobě vyčerpávající. A co teprve ve chvíli, kdy si z…

Akční letáky