Dvoubarevný koláč s meruňkami

Co budete potřebovat: 500 g meruněk (čerstvých nebo mražených, případně okapaných z kompotu). Tmavé těsto: 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 2,5 dl kefíru, 2 dl oleje, 100 g cukru, 2 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 sáček vanilinového cukru, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, špetka soli. Tvarohové těsto: 500 g měkkého tvarohu, 2 dl mléka, 100 g cukru, 2 vejce, 1 sáček vanilkového pudinku v prášku, 1 sáček vanilinového cukru, špetka soli.

Postup:

Na tmavé těsto smícháme obě mouky se solí, práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Do kefíru zamícháme kakao a přidáme ho k mouce. Vmícháme vejce a olej a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení.
Na tvarohové těsto smícháme tvaroh s vejci, oběma druhy cukru, solí a pudinkovým práškem rozmíchaným v mléce. Těsto nalijeme na tmavé těsto na plechu a několika tahy vidličkou vyrobíme mramorování z obou těst.
Na povrch koláče rozložíme půlky meruněk, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Hotový koláč nakrájíme na čtverečky a vystačí asi na 10 – 12 porcí.

Jogurtový koláč

Co budete potřebovat: Na těsto: 2 kelímky bílého jogurty, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek cukru, 1 a ½ prášku do pečiva, 2 vejce, sůl, máslo a hrubá mouka na plech, ovoce nakrájené na kousky. Na drobenku: 80 g másla, 70 g cukru, 1 skořicový cukr, 100 g hrubé mouky, moučkový cukr na posypání.

Postup:

Do mísy vyklopte nejprve kelímek jogurtu, pak v prázdném kelímku odměřte mouku a cukr, přidejte prášek do pečiva, vejce, špetku soli a vše důkladně promíchejte. Těsto vlijte na máslem a hrubou moukou vysypaný plech. Moučník poklaďte nakrájenými ovocem a posypejte drobenkou - mouku smíchejte s cukry, přidejte rozkrájené máslo a rukama zpracovávejte tak dlouho, až je směs sypká. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut dozlatova. Podávejte poprášený moučkovým cukrem.

Bramborové řezy s mrkví

Co budete potřebovat: 350 g vařených oloupaných brambor, 180 g polohrubé mouky, 90 g rozpuštěného másla, 30 g cukru, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, mouka na vál. Náplň: 300 g oloupané mrkve, 2 lžíce pomerančové marmelády, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce krupice, 1 lžíce másla, 1 lžička citronové šťávy.

Postup:

Plátky mrkve povaříme s 2 dl vody, cukrem a marmeládou doměkka. Ke konci směs stále mícháme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Krupici lehce opražíme za stálého míchání na másle a odstavíme z ohně.

Měkkou mrkev rozmixujeme s vejcem a citronovou šťávou, vmícháme krupici a necháme vychladnout.

Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny, každou vyválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 2 mm a jedním plátem vyložíme vymazaný pekáček. Poklademe ho vrstvou náplně, zakryjeme druhým plátem a okraje smáčkneme k sobě.

Povrch propícháme vidličkou a pečeme asi 35 minut při 175 °C. Po prochladnutí moučník nakrájíme na řezy.

Mohlo by vás zajímat: Další moučníky z brambor

Jemné moka řezy

Co budete potřebovat: 120 g polohrubé mouky, 4 vejce, 80 g cukru, 30 g másla, 1 sáček vanilinového cukru. Krém: 150 g másla, 2 dl mléka, 100 g cukru, 30 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 4 lžíce silné kávy, 1 sáček vanilinového cukru. Poleva: 100 g krupicového cukru, 50 g smetany, 0,3 dl vody.

Postup:

Změklé máslo utřeme s částí obyčejného a vanilinového cukru, přidáme žloutky a vyšleháme do husté pěny. Přidáme prosátou hladkou mouku a zlehka promícháme, aby hmota neklesla. V čisté míse smícháme bílky se zbylým cukrem a ušleháme z nich tuhý sníh, který na závěr po částech vmícháme do těsta. Rozetřeme ho na plech vyložený papírem na pečení, povrch uhladíme, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut do světle žluta.

Dvě třetiny mléka smícháme v kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Zbylé mléko rozmícháme s pudinkovým práškem, nalijeme ho do vroucího mléka a za stálého míchání vaříme několik minut do zhoustnutí. Pudink necháme nejprve vychladnout a ještě vychladit v lednici. Pak ho vyšleháme pomocí elektrického šlehače do jemného krému, do kterého zašleháme vanilinový cukr a kávu. Na závěr po částech přidáme změklé máslo a každou dávku vždy důkladně zašleháme.

Upečený plát těsta necháme dobře vychladnout a pak z něj opatrně stáhneme papír na pečení. Pomocí ostrého nože plát podélně nakrájíme na tři stejně široké a dlouhé pruhy. Jeden potřeme rovnoměrnou vrstvou připraveného krému. Zakryjeme ho druhým pruhem, který také potřeme vrstvou krému a přitiskneme na něj zlehka poslední pruh. Povrch i strany slepených plátů potřeme zbylým krémem a vše necháme v chladničce ztuhnout.
Do kastrůlku nasypeme cukr, přidáme vodu a za stálého míchání uvaříme na mírném ohni světle hnědý karamel. Odstavíme ho z ohně, opatrně pomalu přilijeme smetanu a stále důkladně mícháme. Polevu rovnoměrně nalijeme na ztuhlý moučník, necháme ho znovu vychladit a před podáváním nakrájíme na řezy.

Eskymo řezy

Co budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 lžíce kakaa. Krém: 500 ml mléka, 2 kokosové pudingové prášky, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 kelímek zakysané smetany, 50 čokolády na vaření.

Postup:

Mouku prosejte a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a práškem do pečiva.

Vejce rozšlehejte s mlékem a olejem a vmíchejte do sypké směsi. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.

Pečte asi 30 minut a špejlí vyzkoušejte správnou propečenost těsta. Korpus nechte vychladnout.

Z mléka a pudingových prášků uvařte hladký puding, který nechte za občasného míchání vychladnout. Změklé máslo rozetřete s cukrem a po lžících přišlehejte vychladlý puding a nakonec zlehka vmíchejte zakysanou smetanu.

Krém rozetřete na vychladlý korpus a uložte do chladu ztuhnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vychlazený moučník jí pocákejte. Nechte ztuhnout a rozkrájejte na řezy.

Mohlo by vás zajímat: Kávové recepty na moučníky ke kafi(cz:-)