TOP recepty: 4x nejlepší chutě švestkového léta

Zabarvěte své léto do fialova a vyzkoušejte alespoň jeden z našich výtečných švestkových receptů. Jakmile ochutnáte, neodoláte.

Švestkové koláčky s makovou drobenkou

Co budete potřebovat: 700 g švestek, 500 g polohrubé mouky, 100 g tuku na pečení, 100 g cukru, 2 žloutky, 250 ml vlažného mléka, 30 g droždí, špetku soli, mouku, vejce, moučkový cukr; na makovou drobenku: 100 g cukru, 60 g mletého máku, 50 g polohrubé mouky, 5 lžic másla

Postup:

1. Droždí a špetku mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a tento kvásek necháme stát asi 20 minut na teplém místě, až vzejde. Mezitím smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a změklý tuk, přilijeme kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut vykynout.

2. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Všechny přísady na drobenku smícháme a dobře promneme prsty. Z vykynutého těsta pomocí lžíce vykrajujeme stejné kousky, které na pomoučeném válu zakulatíme a vytvarujeme z nich koláčky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do středu každého uděláme důlek, který naplníme vypeckovanou švestkou a posypeme makovou drobenkou.

3. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Hotové koláčky pocukrujeme.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky