Diskutujte: Jak doma pochodíte se sladkým jídlem? Nevyžaduje partner radši řízek? A jak vzpomínáte na žemlovku a spol. ze školních jídelen?

Jamie Oliver tvrdí: “Mám zato, že kombinace rumu, rozinek, banánů a vaječného krému je prostě dezert naprosto boží, ale pokud ho připravujete pro děcka, samozřejmě rum vynechejte, i tak to bude chutnat skvěle. Tenhle teplý dezert je i báječný „zahřívák“, jestli se chystáte ven do sněhu a mrazu!”

Žemlovka podle Jamieho Olivera

DOBA PŘÍPRAVY: 40 MINUT, DOBA PEČENÍ: 45 MINUT
NÁŠ TIP: Dezert můžete připravit několik hodin předem, těsně před dokončením ho posypte těmi 50 g cukru navíc.
INGREDIENCE: 150 g rozinek, asi 100 ml tmavého rumu, 10 plátků kvalitního toastového chleba, 6 velkých vajec nejlépe v biokvalitě, 600 ml smetany ke šlehání, typ de luxe (40 % tuku), 450 ml mléka, 200 g světlého přírodního krupicového cukru + 50 g na posypání, kůra z 1 pomeranče, 3 zralé banány

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C, plynovou na stupeň 5.
  2. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem tak, aby byly pokryté. Nechte 30 minut odležet, zatímco se budete věnovat přípravě žemlovky.
  3. Každý toast rozkrojte na 4 trojúhelníky, takže jich budete mít 40.
  4. Prošlehejte vejce, smetanu, mléko, 200 g cukru a většinu pomerančové kůry v míse.
  5. Oloupejte banány a nakrájejte je na hezky baculatá kolečka.
  6. Až budou rozinky pěkně nasáklé, sceďte je a rum zachyťte do misky, pak ho přilijte k vaječné směsi. Dobře promíchejte.
  7. Nechte si stranou 8 trojúhelníčků chleba a pár rozinek.
  8. Do formy vyskládejte vrstvu chleba a posypte polovinou banánů a rozinek. Pokryjte další vrstvou chleba, posypte zbylými banány a rozinkami.
  9. Kousky chleba, které jste si dali stranou, namočte do vaječného krému a položte navrch, krém pak rovnoměrně rozlijte do formy, aby všechno hezky nasáklo.
  10. Posypte 50 g cukru, zbylými rozinkami a pomerančovou kůrou, vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut, až bude povrch zlatý a krém bude krásně bublat.
  11. Podávejte na zahřátých talířích nebo v miskách zakápnuté trochou horkého krému z formy. To je tedy delikatesa!

JEDNA PORCE: 809 kcal, 48,6 g tuku, z toho je 28,1 g nasyceného tuku, 79,3 uhlohydrátů, 13,4 g proteinů, 31,7 g přidaného cukru, 0,9 g soli, 1,5 g vlákniny

  • V novém čísle časopisu Kuchyně.cz, které je právě v prodeji, najdete od Jamieho Olivera celý nedělní oběd!

A kromě toho také:
TOP 10 sladkostí z domácích zdrojů
senzační dezerty od cukrářky Ivety Fabešové
recept na kuře, které miloval Zdeněk Burian


Více receptů on-line na www.prostri.cz