Top recept na advent: Roláda pro lenochy přimo od Jamieho Olivera

Top recept na advent: Roláda pro lenochy přimo od Jamieho Olivera
Top recept na advent: Roláda pro lenochy přimo od Jamieho Olivera
Zdroj: redakce Kuchyně.cz

Chcete ohromit vánoční návštěvu jednoduchým a přitom skvělým moučníkem? Máme pro vás jeden recept na roládu přímo od slavného Jamieho Olivera. Mimochodem… Ta roláda je skoro stejně sexy jako on :-)

Diskutujte: Se kterým moučníkem slavíte v kuchyni největší úspěch?

Co Jamie o roládě řekl: “Pro tuhle staromódní roládku, bez které by kdysi v Anglii nebyly Vánoce, mám slabost. Trošku jsem ji vylepšil čokoládovým těstem a dvěma druhy zmrzliny, ale jestli chcete zůstat věrni originálu, naplňte si klasickou piškotovou roládu malinovým džemem a vanilkovou zmrzlinou. Višňová omáčka, kterou k ní podávám, je boží studená i teplá – a taky s trochou brandy.”

DOBA PŘÍPRAVY:

1 hodina + mražení

  • Jamieho tip - Buďte v předstihu. Připravte roládu týden předem a zmrazte ji

INGREDIENCE: pár kousků másla na vymazání, 4 velká vejce, ideálně v biokvalitě, 100 g přírodního krupicového cukru + na poprášení, 75 g hladké mouky, 25 g kakaa + na poprášení, 250 g kvalitní vanilkové zmrzliny, 250 g kvalitní čokoládové zmrzliny, moučkový cukr na poprášení

Na omáčku: 200 g sušených višní, šťáva a kůra ze 3 velkých pomerančů, jeden až dva střiky brandy (nemusí být), 50 g sekaných para ořechů, pekanových nebo lískových oříšků, opražených (nemusí být)

Top recept na advent: Roláda pro lenochy přimo od Jamieho Olivera

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180 °C, plyn na stupeň 6.
  2. Plech o rozměrech 25 x 35 cm lehce vymazejte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby sahal až do rohů. Papír také potřete máslem.
  3. Vejce vyklepněte do mísy, přidejte cukr a nejlépe elektrickými metlami zpěňte. Směs zhoustne a bude krémovitá, když metlu zdvihnete, bude po ní ve směsi zůstávat stopa. Navrch prosijte polovinu mouky a kakaa a pak opatrně kovovou lžící spojte s vejci s cukrem. Zopakujte se zbylou moukou a kakaem.
  4. Vlijte na plech a ten několikrát nakloňte různými směry, aby se těsto stejnoměrně rozlilo po celé ploše. Vložte do trouby a pečte 10 minut, až bude těsto pevné na dotek.
  5. Zatímco se těsto peče, rozložte si na pracovní plochu namočenou a vyždímanou utěrku. Na ni položte obdélník pečicího papíru odpovídající velikosti a posypte ho stejnoměrnou vrstvou krupicového cukru. Až bude těsto upečené, opatrně ho přesuňte na připravenou utěrku s papírem. Popraskané okraje těsta zarovnejte a těsto překryjte dalším obdélníkem pečicího papíru. Roládu pak za pomoci utěrky s ní i s papírem zaviňte, přičemž svrchní list papíru zůstane uvnitř. Důležitá je hlavně první otáčka, musí být hezky pevná, aby pak roláda měla hezký tvar. Vyjměte zmrzlinu z mrazáku, aby povolila.
  6. Jakmile roláda vychladne, zase ji rozbalte, takže bude zase na papíru. Svrchní papír sejměte, roládu opatrně potřete nejprve vanilkovou a pak čokoládovou zmrzlinou a roládu pak zase za pomoci papíru co nejpevněji stočte. Zabalte tentokrát do fólie na potraviny a uložte do mrazáku.
  7. V den D vytáhněte vaši zmrzlinovou roládu asi 20 minut před podáváním z mrazáku a sušené višně dejte do misky se šťávou a kůrou z pomerančů, popřípadě s brandy. Zatímco roláda povoluje, nechte višně macerovat a pak je rozmixujte na omáčku. Roládu poprašte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte nakrájenou na plátky, s trochou višňové omáčky, případně posypanou sekanými oříšky.

JEDNA PORCE 212 kalorií, 9 g tuku (4 g nasycených tuků), 28 g uhlohydrátů, 25 g cukru, 0,2 g soli

Top recept na advent: Roláda pro lenochy přimo od Jamieho Olivera

Další světové recepty posbírané po celé planetě najdete v novém čísle časopisu Kuchyně, který si můžete předplatit pomocí SMS, spoustu receptů najdete také na www.prostri.cz nebo www.kuchyne.cz
 

Chyťte si Ježíška na Kafe.cz

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky