Podle některých statistik stráví miminko v plenách asi 17 500 hodin svého života, tedy asi dva roky. Někomu se povede naučit dítko používat nočníček už v roce, někoho třeba ve třech letech. Je tedy velice důležité vybrat takové pleny, které budou vyhovovat dětské prdýlce i našim nárokům.
Před dvaceti lety na našem trhu byly jen bavlněné pleny, jednoduché bílé čtverce. Postupně je téměř úplně vystrnadily pleny jednorázové. Dnes se látkové pleny opět vracejí. Můžete si samozřejmě koupit osvědčené čtverce, které mezitím jediný český výrobce doplnil obrázkovými potisky, nebo můžete nakoupit sadu látkových plenek nové generace. V našich obchodech, především internetových, se objevují asi tři roky, postupně se doplňují novými součástmi a obohacují o moderní ekologické materiály.

Není to jen čtverec

Pokud se rozhodnete pořídit látkové pleny, můžete vybírat z mnoha typů. Jsou tu jednak klasické čtvercové nebo obdélníkové pleny a dále nové čtvercové pleny, které mají zesílený, několikavrstvý střední pruh. Vkládají se do plenkových kalhotek.

Používají se s tenkou separační plenkou, vyrobenou z biologicky odbouratelného materiálu. Může být jednorázová, po použití se vyhazuje, nebo prací. Vkládá se mezi zadeček a látkovou plenu, udržuje pokožku dítěte v suchu. Jednorázové separační pleny navíc oddělí stolici od plenky a vyhodí se s ní.

Maminky dnes ale ponejvíce používají kalhotkové plenky. Tvarem připomínají jednorázovky, mají silnější střed a kolem nožiček elastické okraje, takže dobře těsní. Připevňují se suchým zipem nebo plastovou sponkou a používají se s nepropustnými kalhotkami. Mohou být bavlněné hladké, z bavlněného froté, ale také konopné, bambusové, které jsou antibakteriální, nebo z nového materiálu tencel, tedy z dřevěného vlákna. Právě ty jsou údajně nejjemnější.

Existují i kalhotkové plenky, které mají na povrchu nepropustnou vrstvu, takže svrchní kalhotky už nejsou nutné. A také kapsové plenky, které výborně schnou a jednoduše se nasazují, do jejich „kapsy“ se vkládají savé vložky nebo složené obdélníkové plenky.
Také plenkových kalhotek je na našem trhu celá řada, fleecové, z PVC nebo třeba z čisté vlny.

Které (a podle čeho) si vybrat?

Zdraví
  • Nejdůležitější je samozřejmě zdravotní hledisko pro miminko. Dětští lékaři zatím nevidí v používání jedněch nebo druhých plen zásadní rozdíl. Sice se uvádí, že v jednorázových plenkách jsou děti v suchu a neoprudí se, citlivější děti však mohou být v suchu až příliš. U některých typů plen může obsažený prášek, který absorbuje tekutinu, příliš vysušovat dětskou pokožku a způsobovat opruzeniny.
  • U látkových plen zase hrozí opruzeniny, pokud maminka použije neprodyšné plenkové kalhotky nebo nevhodný typ pracího prášku.
  • Někdy se také diskutuje o tom, že pouze látkové pleny poskytují široké balení vhodné pro správný vývoj kyčlí a jsou lepší izolací proti chladu a ochranou, pokud třeba dítě upadne na zadeček.
  • U látkových plen je pravděpodobné, že se dítě rychleji naučí používat nočníček.
Ekologie
  • Nejde jen o to, že jednorázové pleny nejsou papírové, jak se říká, ale jsou vyrobeny z materiálů, které se v přírodě prakticky neodbourávají. Ovšem na výrobu jednorázových plen pro jedno dítě se také spotřebuje, podle údajů ekologů, asi 900 litrů ropy a 300 kg buničiny. Každé miminko balené do jednorázových plen vyprodukuje asi 2 tuny tohoto odpadu.
Peníze
  • Na první pohled je nákup látkových plen nákladnější. Není to ale tím, že náklady na jednorázové pleny jsou rozložené rovnoměrně do celého období?
  • Základní sada látkových plen, která vydrží po celou dobu, po kterou ji dítě potřebuje, vyjde na 5 až 10 tisíc korun, podle toho, kterou značku zvolíte. Některé matky udávají, že i s cenou elektřiny, vody a pracích prostředků je průměrná cena látkových plen asi 9 tisíc korun.
  • Pokud budete používat jednorázové pleny dva roky (tady je doba používání důležitá), zaplatíte za ně asi 15 až 25 tisíc.
  • Ovšem poměr cen se ještě více vyhrotí, když se narodí druhé dítě. Zatímco v případě látkových plen dokoupí rodiče poškozené součásti, většinou opotřebované plenkové kalhotky, a budou platit náklady na praní, v případě jednorázových plen platí opět celou sumu.
Práce
  • U jednorázových plen budou rodiče pravidelně dokupovat zásoby a denně vynášet odpadky. Látkové pleny je samozřejmě potřeba prát. Zpočátku se perou jednou za dva dny, později jednou za tři dny, u batolete stačí jednou týdně. Nevyvářejí se, stačí prát na 60 stupňů. Pokud si maminka pořídí pro začátek některé pleny čtvercového typu, může je v šestinedělí žehlit. Pleny je potřeba sušit – buď v sušičce, tím stoupají náklady na elektrickou energii, nebo běžným způsobem. U kalhotkových typů se nežehlí a neskládá.

Poučte se od zkušených

Vzhledem k tomu, že typů látkových plen, plenkových kalhotek a dalších doplňků je na našem trhu řada od mnoha výrobců, je dobré se před nákupem poučit. Konají se předváděčky, kde zkušené maminy ukazují různé možnosti, nebo matky ochotně poskytují rady na internetu.
Informace najdete například na stránkách www.latkovepleny.cz nebo www.plinky.cz nebo www.baby-cafe.cz či u jediného českého výrobce http://haipa-daipa.com.

V ČR už se látkové pleny prodávají i v kamenných obchodech, kde vám prodavačky odborně poradí. Najdete je například v Brně(Josefská 1), v Opavě(Husova 16), V Ostravě( Třebonická 5080), či v Praze (Sládkova 7).

Maminky to zajímá

Ivana Hlobilová objevila látkové pleny, když čekala své první dítě, asi před čtyřmi lety. „Znala jsem ekologické nevýhody jednorázových plen, chtěla jsem proto používat látkové. Bylo mi ale divné, že by neexistovala praktičtější alternativa klasických bavlněných čtverců. Postupně jsem na zahraničních internetových stránkách objevovala, co všechno už bylo vymyšleno a u nás to nikdo neznal. Rok jsem shromažďovala informace, udělala jsem vlastní internetové stránky a protože maminky měly o nové plenky velký zájem, uspořádala jsem první seminář. Mezitím jsem se také seznámila s paní, která začala do ČR dovážet kalhotkové pleny z Rakouska a rozhodla jsem se, že je zkusím prodávat. Zájem je obrovský. Sortiment se pořád rozšiřuje a počty maminek, které chtějí používat látkové pleny, stále více stoupá.“ Zpočátku podle Ivany projevovaly zájem maminky, které se nebály být odlišné. Ale dnes není látková plena nic divného. „Na naše prezentace už chodí úplně ´klasické´ maminky. Většinou se o plenách dozvědí jedna od druhé nebo z internetu.“