Vlastivědné muzeum Jesenicka zahájí výstavu Fenomén IGRÁČEK vernisáží pro veřejnost a koncertním vystoupením Petra Váši

Jedno z nejdůležitějších historických míst Jesenicka, budova Vodní tvrze v Jeseníku, dnes sídlo Vlastivědného muzea Jesenicka, zahájí putovní výstavu Fenomén IGRÁČEK dne 24. května tohoto roku vernisáží od 18:00. Slavnostní vernisáž s tradičním kulturním programem, kde tentokrát vystoupí Petr Váša a předvede fyzické básnictví, je s bezplatným vstupem.

Dnes už legendární IGRÁČEK, který letos slaví čtyřicet let od svého uvedení na trh, tak doputuje na Vodní tvrz, ojedinělou ukázku vyspělé středověké architektury. Ta je dnes středem pozornosti nejen četných tuzemských i zahraničních turistů, ale i lázeňských pacientů Lázní Jeseník. Také právě proto zde mohou návštěvníci obdivovat stálou expozici Vincenze Priessnitze, zakladatele Lázní Jeseník, a jeho rodný dům. Expozice byla zřízena při příležitosti 200. výročí Priessnitzova narození, které bylo zařazeno mezi významná kulturní výročí UNESCO a otevřena v domě, kde Priessnitz zřídil první vodoléčebný ústav na světě. Výstavu Fenomén IGRÁČEK bude Vlastivědné muzeum Jesenicka hostit do 7. srpna. Výstava se tak může stát zajímavým tipem při letním putování nebo vhodným zpestřením lázeňského pobytu. Technické muzeum v Brně, autor této již velice známé výstavy „Fenomén IGRÁČEK“, připravené ve spolupráci se společností EFKO, vybralo pro realizaci výstavy představující historii i novodobý vývoj, dnes již legendární figurky IGRÁČKA, opět krásné místo. Návštěvníci se seznámí s výrobou a vývojem figurek od roku 1976, kdy byl první IGRÁČEK, povoláním zedník, vyroben. Výroba po celých čtyřicet let byla a nadále zůstává v rukou českého výrobce.

„Výstavu „Fenomén IGRÁČEK“ pojímáme jako příležitost představit další z nejoblíbenějších hraček v našem muzeu, tentokrát navíc tradiční českou, v čase léta a výletů. Věřím, že IGRÁČKEM potěšíme i dospělé připomínkou jejich dětství a výstava bude zábavným i poučným zpestřením všem návštěvníkům, kteří si rádi pohrají,“ říká Mgr. Hana Hošková, bioložka Vlastivědného muzea Jesenicka. „O výstavu v letošním roce jsme měli zájem také právě proto, že IGRÁČEK slaví již 40 let od svého vzniku. Od kolegů víme, jak oblíbená výstava u dětí a jejich rodičů je. Výstavu Fenomén IGRÁČEK bude Vlastivědné muzeum Jesenicka hostit do 7. srpna se vstupným od 3 let 20 Kč a dospělí 40 Kč. V květnu a červnu je muzeum přístupné od úterý do neděle v čase 9:00 až 17:00, o letních prázdninách se otvírací doba prodlouží o pondělí,“ dodává Hana Hošková.

„Muzeum je podle definice Mezinárodní muzejní rady stálá nevýdělečná instituce ve službách společnosti a jejího rozvoje, otevřená veřejnosti, která získává, uchovává, zkoumá, zprostředkovává a vystavuje hmotné doklady o člověku a jeho prostředí za účelem studia, vzdělání, výchovy a potěšení. Proto se snažíme pojímat výstavu Fenomén IGRÁČEK hravě,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Součástí výstavy je hrací koutek a soutěž o zajímavé ceny. Budeme potěšeni, když naši výstavu navštíví také děti z lázní, které IGRÁČEK rozptýlí,“ dodává Miroslav Kotík.

„Za dobu příprav expozice výstavy „Fenomén IGRÁČEK“ jsme snad ani jednou její pojetí neopakovali,“ uvádí Zdeněk Rauš, oddělení prezentace a práce s veřejností Technického muzea v Brně. „Výstava „Fenomén IGRÁČEK" se staví podle místních zvyklostí a výstavních prostor. Provedením nelze srovnávat uspořádání výstavy v muzeu Tatry Kopřivnice a historických prostorách ve Znojmě nebo na zámku Loučen, případně secesní vile v Ústí nad Orlicí. IGRÁČCI se v rámci výstavy představí včetně sestav, novinek, zakázkových výrobků. Nikdy nechybí Město Igráčkov. Novinky i osvědčené deskové hry jsou v samostatné vitríně (EFKO-karton s. r. o). V neposlední řadě výstava zahrnuje i ukázku stavebnice ROTO, rovněž z produkce firmy EFKO. Rád přiznávám, že když jsme instalovali výstavu poprvé v Brně, netušili jsme, že přijde doba, kdy ji budeme mít rezervovanou až do roku 2017. To nám samozřejmě dělá radost. Není jednoduché trefit se do chuti návštěvníků. Je to ale nezbytné. Muzea musí žít,“ dodává Zdeněk Rauš.

Vlastivědné muzeum Jesenicka získalo za svoji práci řadu cen. Jeho geologická expozice „Spirála času Země“ získala v konkurenci 43 přihlášených výstav a expozic soutěže Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku třetí místo. Vlastivědné muzeum Jesenicka si tak připsalo další úspěch. Ve stejné soutěži obdrželo již v minulosti druhé místo za svou stálou expozici o čarodějnických procesech. Soutěž si klade za cíl upozornit veřejnost na špičkové výkony institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví a obecně na přínos muzeí a galerií ke zpřístupňování a využívání kulturního dědictví i k jeho ochraně. Národní soutěž muzeí Gloria musaealis je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.

400 let od úmrtí Williama Shakespeara připomínají Městská divadla pražská

V sobotu 23. dubna uplyne 400 let od úmrtí nejslavnějšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. Divadlo Rokoko toto výročí připomene Shakespearovským soirée, které mj. nabídne možnost nahlédnout do procesu zkoušení shakespearovské hry. Tomuto výročí je věnována i nová výstava v horním foyer Divadla ABC.

Shakespearovské soirée se odehraje v sobotu 23. dubna od 21 hodin v Divadle Rokoko. Vážně i nevážně vzdá hold největšímu světovému dramatikovi. Především divákům připomene stěžejní scény z Krále Leara a Snu čarovné noci, které se hrají Divadle ABC. Promítneme ukázku jednoho z nejslavnějších uvedení Snu noci svatojánské v Městských divadlech pražských s Borisem Rösnerem v roli Puka. Diváci se na vlastní oči přesvědčí, že cesta ke zrodu inscenace je velmi klopotná, budou účastni zkoušky a uvidí, že jedna Desdemona může pořádně zatopit nejen Othellovi. Účinkovat budou Jan Vlasák, Máša Málková, Pavel Juřica, Petr Svojtka a mnozí další.

Výstava v horním foyer Divadla ABC je k vidění už od března a prostřednictvím archivních fotografií připomíná všech 24 inscenací uvedených na scénách Městských divadel pražských. Podoby inscenací byly nejrůznější: výrazně klasické, silně aktualizované, ale i experimenty, které se Shakespearovými díly jen inspirovaly. A které hry Williama Shakespeara se hrály v Městských divadlech pražských nejčastěji? Z patnácti uvedených titulů vede Sen noci svatojánské (4x), následují Zkrocení zlé ženy (3x), Král Lear (2x), Veselé paničky windsorské (2x), Večer tříkrálový (2x), Kupec benátský (2x) a Komedie plná omylů (2x). Jedné inscenace se dočkaly hry Romeo a Julie, Hamlet, Macbeth, Troilus a Kressida, Richard II., Othello a Jak se vám líbí.

V současné době Divadlo ABC uvádí inscenace Sen čarovné noci a Král Lear a diváci mají poslední příležitost je zhlédnout. V květnu je totiž čekají derniéry. V následující sezoně se však Shakespeare na jeviště Divadla ABC vrátí, režisér Pavel Khek zde nazkouší Macbetha.

Železná zoo, plechové hračky i originální workshopy – OC Šestka bude vyprávět Příběh železa

Železná zoo, výstava plechových hraček, originální workshopy i velký KovoKvíz o ceny – OC Šestka od 5. dubna do 1. května vypráví Příběh železa. Elegantní gepard, zebra v životní velikosti, roztomilá rodinka tučňáků, velká želva sloní či krokodýl - jako živá jsou zvířata v „Kovozoo“. Jen na rozdíl od té skutečné si děti mohou na zvířata sáhnout a vyfotit se s nimi zblízka. Všechny pány kluky bez rozdílu věku dozajista potěší výstava plechových autíček a tatínkové si přitom mohou zavzpomínat na své dětství. A aby se návštěvníci dozvěděli něco nového, jsou prostory výstavy protkány informačními tabulemi s množstvím zajímavých faktů a informací. Dozvíte se třeba, jaký je nejrozšířenější kov na světě, které jsou nejznámější slitiny, jaké jsou ušlechtilé kovy, kde a jak se těží a k čemu se využívají. Na závěr si pak můžete ověřit nově nabyté znalosti v KovoKvízu a vyhrát některou ze zajímavých cen.

Pro děti jsou v průběhu celé výstavy připraveny originální workshopy. Budou si moci samy vyzkoušet, jak se razí mince, vyrobit si robota, proniknout do tajů drátkování nebo lít olovo. Vše samozřejmě pod zkušeným dohledem. Ti, kteří se budou na chvíli sami stát robotem, se mohou nechat „přetvořit“ díky facepaintingu a chybět nebude ani fotopoint, tentokrát s motivem rytířů.

Poté, co dovypráví příběh železa, chystá OC Šestka na květen velkou výstavu historických vozů Tatra a v červnu již tradiční akci Na letadla zblízka.

Příběh železa:

- Kovová zoo

- Výstava kovových hraček

- Informační tabule o kovu

- Fotopoint s brněním

- Víkendové workshopy pro děti

- Facepaiting ve stylu kovu a kovových zvířat

- KovoKvíz o ceny

Sebe i rodinu můžete chránit proti encefalitidě, pojišťovna na to přispěje

Proti klíšťové encefalitidě se sice dá očkovat po celý rok, ale nejlepší je přistoupit k tomu před začátkem sezony. Právě nyní je tedy příhodný čas. Klíšťata vylézají již při teplotách nad 7 stupňů Celsia, ne až v létě, jak se lidé někdy domnívají. Nemoc přezdívaná „klíšťovka“ je vážná choroba, kterou přenášejí infikovaná klíšťata. V minulém roce u nás onemocnělo 351 osob a dva lidé dokonce nemoci podlehli. Česká republika má z hlediska výskytu nemoci nelichotivé prvenství v rámci celé EU. Chránit se každý může především očkováním. Cena vakcíny se pohybuje okolo 800 Kč za očkovací dávku. Na vakcínu letos přispívají všechny zdravotní pojišťovny. Více informací lze nalézt na www.pozorkliste.cz.

Web připomene, kdy se dát přeočkovat proti encefalitidě

Dokud je člověk mladší a netrpí chronickými neduhy, stačí mu dát se proti klíšťové encefalitidě přeočkovat jednou za pět let (zdaleka ne každý rok, jak se někdy traduje!). Potíž může být s tím, abychom si po tak dlouhé době vzpomněli.

Pomoci s tím může web www.pozorkliste.cz. V sekci „Nastavte si upozornění“ se každý může zaregistrovat a uvést datum posledního očkování. Systém potom vždy ve správný čas dá automaticky vědět mailem či krátkou textovou zprávou. Stránky kromě toho obsahují i řadu dalších tipů, jak se před klíšťaty chránit.

Hrnčířské a řemeslné slavnosti

V sobotu 16. a neděli 17. dubna proběhne na zámku Nelahozeves již 14. ročník „Hrnčířských a řemeslných slavností“. I letos jsme připravili bohatý program nejen pro dospělé, ale i rodiny s dětmi.

Výrobci keramiky, šperků, hraček a dalších rozmanitých řemeslných výrobků nabídnou své produkty na více než stovce stánků. Na nádvoří vystoupí folklorní soubor Špalíček, v zámeckém sklepení vás rozezpívá cimbálová kapela Studánka. V Rytířském sále budou probíhat koncerty pěveckých sborů a divadelní představení pro děti.

Program také zahrnuje oblíbené prohlídky zámecké expozice s průvodci v dobových kostýmech.

Návštěvníci se mohou těšit na novinky letošní sezony, a to rytířskou školu určenou především statečným a šikovným dětem nebo ukázky stříhání ovcí mistrem republiky ovčákem Karlem Švarcem. K vidění budou i další živá zvířátka. Chybět nebude kejklíř Pupa, dobové hry v zahradě a ukázky sokolnictví.

Zveme vás také na degustaci vín z Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem, která budete moci ochutnat na nádvoří nebo v zámeckém sklepení. Tam rovněž najdete stánky s rozličnými domácími delikatesami.

Vstupné na akci, které zahrnuje prohlídku zámecké expozice nebo koncert, je 130 Kč pro dospělé, 60 Kč pro děti a studenty a 85 Kč pro seniory, děti do tří let mají vstup zdarma. Cena divadelního představení je 30 Kč/osoba.

Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme rezervaci prohlídek. Rezervace divadélka nutná nejméně den předem: tel.: +420 315 709 111, e-mail: info@zameknelahozeves.cz

Program v Rytířském sále:

SOBOTA:

11:00-11:45 Štěpánčino divadélko - Koblížek na cestách

12:30-13:00 Sbor Klenota – koncert

13:30-14:15 Sváťovo dividlo – Povídání ovčí babičky

14:45-15:15 Sbor Klenota – koncert

15:45-16:30 Sváťovo dividlo – Šípková Růženka

NEDĚLE:

11:00-11:45 Štěpánčino divadélko – Zapomenuté strašidýlko

12:30-13:00 ZUŠ Velvary – koncert

13:30-14:15 Sváťovo dividlo – Červená Karkulka

14:45-15:15 ZUŠ Velvary – koncert

15:45-16:30 Sváťovo dividlo – O Broučkovi

Stříhání ovcí v předzámčí:

SOBOTA: 10.30, 12.00, 13.30, 15.00, 16.00

NEDĚLE: 11.00, 12.30, 14.00, 15.30

Kampaň ke dni knihy podpoří vznik knih pro zrakově postižené

Pod heslem Kniha ti sluší proběhnou v týdnu od 18. do 23. dubna 2016 oslavy Světového dne knihy a autorských práv. Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) se rozhodl výtěžek letošní kampaně věnovat Světlušce Nadačního fondu Českého rozhlasu a Nadaci Leontinka na úpravu knih pro zrakově postižené.

Za nákup knih v partnerských knihkupectvích, uskutečněný během týdenních oslav, získají čtenáři jako odměnu unikátní CD, na které desítka oblíbených českých spisovatelů včetně Haliny Pawlowské, Michala Viewegha či Václava Větvičky namluvila ukázky ze své tvorby. Knihkupci budou tyto dárky pro své zákazníky nakupovat a většina výtěžku z tohoto prodeje poputuje Světlušce Nadačního fondu Českého rozhlasu a Nadaci Leontinka, které peníze využijí na zpřístupňování literárních textů dětem se zrakovým postižením.

Obě organizace, které se SČKN rozhodl podpořit, mají s úpravou knih pro zrakově hendikepované bohaté zkušenosti. Díky prostředkům vybraným v kampani Kniha ti sluší tak vzniknounapříklad CD s audiopodobou dětských knížek současných českých autorů z projektu www.nejlepsiknihydetem.cz nebo multisenzorická knížka určená pro nejmenší čtenáře se zrakovým či kombinovaným postižením.

Projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením již od roku 2003 a intenzivně se zapojuje také do propagace problematiky zrakového postižení (např. Kavárna Potmě nebo Běh pro Světlušku).

O něco mladší Nadace Leontinka, založená roku 2005 podnikatelem Jindřichem Lukavským, podporuje především děti a mladé lidi se zrakovým postiženým, kterým pomáhá s integrací do běžného života (mimo jiné podporuje účast zrakově postižených sportovců na Jizerské 50, na sérii amatérských závodů Run Tour, Běhej lesy nebo Vltava Run či na Primátorkách).

Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než 100 zemích světa. Připadá na 23. duben, což je den, kdy zemřeli dva velcí literáti – Williama Shakespeare a Miguel de Cervantes. Letošní Světový den knihy je výjimečný tím, že od úmrtí obou spisovatelů uběhlo právě 400 let. V Česku oslavy Světového dne knihy zaštiťuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Vzhledem k tomu, že letos 23. duben připadá na sobotu, budou oslavy probíhat po celý týden před ním.

Mediálními partnery projektu jsou Český rozhlas Radiožurnál a Regionální Deník. Se SČKN na projektu spolupracuje také knihovnická organizace SKIP a Asociace spisovatelů.

Součástí oslav bude i řada doprovodných akcí. Podrobnosti o nich se budou postupně objevovat na webových stránkách projektu www.knihatislusi.cz, které byly spuštěny v polovině března 2016.

Mohlo by vás také zajímat: Skleník Fata Morgana: Výstava exotických motýlů opět zahájena!