Mohlo by vás také zajímat: Největší novinky turistické sezony 2014

Jaro na dědině v Rožnově pod Radhoštěm

Oživené expozice s ukázkami tradičních jarních prací uvidíte v areálu Valašské dědiny 17. května při akci Jaro na dědině. Při své májové procházce se setkáte s hospodyní či hospodářem, kteří vám rádi otevřou chalupy, a budete moci přihlížet dříve běžným činnostem, které se dnes již vytratily. V jednotlivých chalupách uvidíte výrobu ovčího sýra a ochutnáte pravou žinčicu, podíváte se na spřádání na kolovratu, kováře i bylinkáře, dozvíte se o chovu včel a práci s koňmi. Celým dnem bude provázet hravé vystoupení slovenského souboru LIMBORA z Prečína.

Mezinárodní folklorní festival Strážnice

Nejstarší a největší folklorní festival v Evropě se koná každý poslední víkend v červnu. Od 26. června se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavili a užili si příjemné atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se můžete potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik. Můžete zhlédnout vystoupení nejen našich, ale i zahraničních souborů, a seznámit se tak s jinými kulturami.

Veselokopecký jarmark

V sobotu 19. a v neděli 20. července se na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční Veselokopecký jarmark. Pozvání k účasti na tomto jarmarku přijala stovka pečlivě vybraných lidových výrobců z celé České republiky. V prostředí muzea v přírodě budou mít návštěvníci příležitost prohlédnout a koupit si jejich výrobky, případně je sledovat při práci. Bude to jedinečná příležitost seznámit se s tradiční rukodělnou výrobou. Budou tu zastoupeny různé řemeslné techniky: ručně tkané textilie, keramika, dráteníci, výrobci dřevěných užitných předmětů, kováři – včetně výrobců motyk, brouskař, košíkáři a další.

Více tipů najdete na www.kudyznudy.cz.