Na začátek je dobré udělat si jasno v cílech a vašich možnostech. Zkuste si nejdříve odpovědět na několik jednoduchých otázek: Proč hledám práci? Jaká práce mě bude bavit? Co umím, na co mám praxi? Mám dostatečnou kvalifikaci? Jsem ochoten za prací dojíždět? Teprve pak se můžete pustit do samotného hledání.

Čtyři tipy, jak hledat na internetu práci

1. Vyberte si tři servery

Na českém internetu existují desítky serverů, které uveřejňují nabídky práce. Vyberte si proto jen tři servery a ty pečlivě sledujte. Vybírejte ale takové, které:

  • zveřejňují volná místa, která odpovídají vašemu zájmu
  • se snadno ovládají (nechcete na nich strávit zbytečně moc času)
  • umožňují hledat podle podstatných kritérií (lokalita, dojezdová vzdálenost, obor, pozice, informace o firmě, uložit parametry hledání)

2. Procházejte vhodné inzeráty

Procházejte inzeráty, které odpovídají vašemu zájmu a možnostem. Než se rozhodnete na některé z nich odpovědět, rozmyslete si, jestli byste některé z nich neměla vyřadit, protože jsou příliš na okraji vašeho zájmu. Ušetříte si tím čas a práci s odpovídáním.

3. Nabídněte sami sebe

Řada volných míst se vůbec ve formě inzerátu neobjeví, firmy je obsazují na základě životopisů, které mají k dispozici. Pokud nechcete, aby vám nějaké zajímavé místo uteklo, zaregistrujte se a založte si vlastní životopis na internetu. Personalisté, které váš životopis zaujme, se vám ozvou s vlastní nabídkou.

Tip Kafe.cz

Návod, co podstatného napsat do životopisu, najdete zde: www.spravnykrok.cz/clanky/jak_napsat_zivotopis.html

4. Hledejte přes známé

Pro mnoho lidí je důležité vědět, do jakého prostředí se v nové práci dostanou. Proto hledají nějaké spolehlivé reference a zkušenosti jiných lidí. V zásadě máte dvě možnosti – podívat se na hodnocení firem, které zveřejňují některé portály, nebo se zeptat vašich známých.

Kafe.cz zjistilo: Co o sobě napsat do CV?

Pryč jsou doby, kdy psaní životopisu znamenalo slohovou práci o vzdělání a rodinných poměrech. Snažte se o sobě stručně a přehledně napsat co nejlepší a zajímavé, avšak pravdivé informace. Zapište všechnu vaší relevantní praxi, školy a školení. Popište, jak vaše práce vypadala a jaké úkoly jste v ní plnila. Nezapomeňte vyzdvihnout, jaké úspěchy jste v práci dosáhla a čeho si nejvíce vážíte. Životopis nemusíte vyrábět od nuly, využijte šablon, které nabízejí jednotlivé servery.

Jak si založit CV?

Zaregistrujte se na některém z pracovních serverů. S vyplněním strukturovaného životopisu vám pomůže přehledný editor. Čím lépe a kompletněji svůj životopis vyplníte, tím větší šanci máte, že zaujme personalistu právě s pozicí, která odpovídá vaší kvalifikaci. Soustřeďte se hlavně na sekce shrnutí a praxe, které jsou pro personalisty při prohledávání životopisů v drtivé většině případů klíčové.

Jak odpovědět na inzerát?

Když odpovídáte na inzerát, napište jednoduchý motivační dopis, ve kterém stručně vylíčíte, proč považujete tuto práci pro vás za vhodnou a proč považujete sebe za ideálního kandidáta. K dopisu přiložte CV, které bude upravené pro konkrétní použití. Každá práce a pozice klade na kandidáty trochu jiné požadavky a vyžaduje jiné zkušenosti. Pokud tedy odpovídáte na inzerát, ubezpečte se, že vaše CV co nejpřesněji odpovídá požadavkům uvedeným v inzerátu. Nemusíte si nic vymýšlet nebo přikrášlovat, prostě jen formulujte životopis tak, aby byl v co největší shodě s požadavky inzerátu.

Jak často hledat?

Nové pracovní nabídky se na internetu objevují prakticky neustále. Nemusíte však sedět pořád u počítače a hlídat, kdy se objeví nový inzerát odpovídající vašim požadavkům. Najděte si čas, který pravidelně věnujete hledání práce, stačí jednou za týden. Pokud nechcete, aby vám něco uteklo, můžete si nastavit automatický filtr (tzv. vyhledávacího agenta), který bude za vás hlídat, jestli se objevila nějaká zajímavá nabídka.

Kde hledat?

Nejznámější servery: Jobs.cz, Monster.cz, Sprace.cz, Správnýkrok.cz, Prace.cz
Alternativní servery: Jobcity.cz, Agentka.cz, Praceprace.cz, CVonline.cz, Jobdnes.cz, Profesia.cz
Řádková inzerce: Annonce