1. Požádejte sousedy

Máte-li dobré vztahy se sousedy, požádejte je, aby chodili do vašeho bytu na kontrolu a při té příležitosti krátce rozsvítili, pustili si televizi nebo rádio. Velmi důležité je vybírání schránky. Naplněná schránka je jasným důkazem vaší nepřítomnosti. Nemáte-li možnost někoho o kontrolu požádat, zřiďte si na poště P. O. Box a přesměrujte si poštu po dobu vaší nepřítomnosti tam. Rozsvěcení a zapínání televize můžete také nastavit na programovatelné zásuvce, která se dá jednoduše pořídit.

2. Zavřete okna a odstraňte rohožku

Pokud máte podkrovní nebo přízemní byt, dostatečně zavřete všechna okna. Prohlédněte možnosti, jak by se k vám oknem dalo dostat, ať už je to přes vikýř nebo přes sousedův balkon. U rodinných domů bývají častým místem, kudy se zloději dostanou dovnitř, sklepní okénka. Nezapomeňte zamknout branku do zahrady. Máte-li rohožku, raději ji po dobu nepřítomnosti odstraňte. Zloději někdy testují nepřítomnost vložením sušenky právě pod rohožku, která v neporušeném stavu po několika dnech svědčí o nepřítomnosti obyvatel bytu.

3. Lepší malý pes než žádný

Pokud máte možnost chovat psa, pořiďte si ho. Nejen, že vám přinese spoustu pozitivních zážitků, ale také ohlídá váš majetek. I malý pes dokáže odradit štěkotem nevítanou návštěvu. A velkého psa můžete považovat za regulérního hlídače.

4. Zajistěte auto

Šťastné není ani uschování důležitých věcí ve schránce v autě, které máte po dobu dovolené zaparkované na vašem pozemku. Riziko vykradení auta je možná ještě větší než vykradení bytu. Proto i z něj před odjezdem na dovolenou odstraňte všechny cenné věci.

Kafe.cz zjistilo:

  • Podle statistik se nejvíce krádeží odehrává v Praze. Po ní následují Kladno, Teplice a Most. Naopak nejméně se krade v Domažlicích, Rokycanech a Jindřichově Hradci.
  • Počet vloupání do bytů stoupá v době dovolených až dvojnásobně.
  • Základem, jak zabezpečit byt, je pořídit si kvalitní bezpečnostní zámek a dveře. Zámky jsou značeny číslem, které uvádí jeho stupeň bezpečnosti. Zatímco č. 1 označuje základní ochranu, č. 4 pak velmi vysokou ochranu.

Tipy Kafe.cz: Vychytávky proti zlodějům