Do řady českých domácností patří pes, ale kočka kraluje ještě v mnohem více rodinách. Jen jsou na veřejnosti méně vidět ani je neslyšíte, když procházíte domem. Pejskaři a kočkaři mezi sebou často vedou „boje“, čí že mazlíček je chytřejší, krásnější a podobně. Výzkumů na toto téma bylo provedeno mnoho. Jednoznačná odpověď však stále nikde. Ovšem není to tak dávno, co do světa vylétla zpráva britských vědců, vypovídající o chytrosti samotných chovatelů psů a koček. Podle jejich posledního bádání se dá říci, že majitelé koček jsou chytřejší než majitelé psů. Neradujte se ale, kočky na vaši inteligenci nemají vliv přímo. Britský deník The Daily Telegraph otiskl, že vyšší inteligence majitelů koček podle odborníků z univerzity v Bristolu nijak nesouvisí s jejich soužitím s těmito mazanými zvířaty. Důvody jsou celkem jednoduché. Jde o to, že vzdělanější lidé tráví v práci víc hodin, a pořizují si tedy takové domácí mazlíčky, kteří lépe zapadají do jejich životního stylu. Kočky na rozdíl od psů nepotřebují pravidelně venčit a vystačí si s minimální přítomností lidí. V domácnostech, kde nikdo nemá vysokoškolský titul, je podle průzkumu vyšší pravděpodobnost, že si pořídí psa. Mezi chovateli koček jsou častěji starší lidé a ženy.

Devět týdnů a je to tady

Rozhodli jste se mít doma kočku? Buďte připraveni. Po devíti týdnech přivádí kočičí máma na svět svá dítka s růžovými jazýčky a pěkně ostrými zoubky. Na první granule nebo jinou tuhou stravu si je ale tyhle malé kuličky na vratkých tlapkách ještě nebrousí. Není nad mléko od matky. Zvykání koťat na samostatný příjem potravy začíná ve čtvrtém týdnu života. Mládě v deseti týdnech si už pomlaskává 5-6x denně naprosto samostatně. Do nové rodiny by správně mělo putovat zhruba ve čtrnácti týdnech věku. I kočičím dětem se stýská po skutečné matce. Tato role nyní přechází na vás. Berte to jako velkou výzvu, protože péče o mládě představuje především zodpovědnost za jeho zdraví a harmonický vývoj.

V našem světě se traduje okřídlené rčení „láska prochází žaludkem“. To samé platí i ve vztahu k vašemu čtyřnožci. Pravidelný přísun správného množství nutričně vyvážené stravy přispívá k zdravému růstu, kvalitnímu chrupu i srsti a je prevencí obezity a dalších onemocnění. Kočky i kocouři dospívají ve 12 měsících, takže rostou přibližně 18x rychleji než děti. Obsah i rovnováha podávaných živin je v tomto období velmi důležitá.

Sladký omyl omylů

Nejen koťata mají ráda rozmanitost. Kombinujte proto vícero forem krmiv jedné značky (konzervy, kapsičky, granule, vaničky) a střídejte různé příchutě (drůbeží, jehněčí, hovězí, kuřecí). Nenechte se ale při krmení mazlíka zlákat vlastními chuťovými choutkami. Odměňovat kočku třeba čokoládou je přímo vražedné, protože vámi oblíbená lahůdka obsahuje theobromin, který je pro kočky i pro psy toxický. Způsobuje zvracení, průjem, ve větším množství může mít za následek i smrt zvířete. A co víc? Kočky po sladkém ve skutečnosti ani netouží. Nemají totiž příslušné chuťové pohárky. Proto jednoduše nemohou vnímat sladkou chuť. Vědci ověřili, že stejně jsou na tom všichni členové čeledi kočkovitých, což vysvětluje, proč dávají přednost masu a díky tomu jsou v přírodě nejdokonalejšími šelmami.

Malé bříško, velké nároky

Do žaludku koťat se vejde jen malý objem krmiva, o to kvalitnější proto musí být. Kvalitní značky průmyslově vyráběných (hotových) krmiv obsahují ve správných poměrech všechny živiny podporující zdraví koťat a koček. Můžete se na ně spolehnout.

Výživové chyby vzniklé v raném věku bohužel nejdou později napravit. Proto dodržujte pravidelný čas krmení. Kotě by si mělo zvyknout, že dostává potravu na stejném místě a ve stejnou dobu. Misku s čerstvou vodou má mít k dispozici celý den. Potrava má mít pokojovou teplotu (max. do 40 °C). Konzervu můžete ohřát ve vodní lázni, granule přelít teplou vodou nebo masovým vývarem. Kravské mléko není vhodnou součástí výživy koťat ani dospělých koček. Vysoký obsah laktózy může u koček vyvolat průjem. Ideální je speciální kočičí mléko se sníženým obsahem laktózy, které je navíc přirozeným zdrojem vápníku a vitamínů.

Kočka: Nejlepší radar na světě

V souvislosti s kočkami stojí rovněž za zmínku hned několik zajímavostí, které jim nadělila příroda. Tak třeba jejich vousy (vibrisy), jež se dají označit za jedny z nejpropracovanějších radarů ve světě zvířat. Díky těmto smyslovým orgánům hmatu kočka odhadne, zda je prostor dost široký, aby se jím protáhla. Vousy jí také pomáhají zjistit pohyb kořisti. Kočičí „radary“ naleznete nejen v obličejové části, ale i na předních nohách. O něco hůře jsou na tom s očima. Neumožňují jim totiž vidět věci, které mají přímo před nosem. To vysvětluje, proč někdy nedokážou zvednout laskominu z podlahy.

Ke smutnějším pozoruhodnostem v kočičím životě patří jejich schopnost sdílet s člověkem zlozvyky a choroby. Někteří veterináři přišli s tím, že když kočku vystavujete prachu, cigaretovému kouři nebo lidským lupům, může se u nich vyvinout astma. Když vědci pozorovali kočky žijící společně s kuřáky, objevili riziko kočičího ekvivalentu rakoviny, tzv. nehodgkinského lymfomu. Jste-li tedy kuřák, nezapomínejte, že domácí kočky se klidně mohou stát pasivními kuřáky.

Na druhou stranu se s vámi kočky mohou podělit o své parazity. Právě ti patří mezi nejčastější onemocnění, kterými kočky trpí. Nezapomínejte proto při společném kočkování na následnou hygienu, pravidelná očkování zvířete nebo využívání vhodných protiparazitárních prostředků.