Diskutujte: Nemůžete se s partnerem shodnout na teplotě v bytě? Jak to řešíte? Mohlo by vás také zajímat: Pozor, tohle všechno doma udělejte před zimou nebo Zlatá pravidla pro plánování ložnice

Ženám bývá větší zima. Zatímco jejich partneři sedí v tričku s krátkým rukávem, ony mají na sobě svetr a vlněné ponožky, popíjejí svařák a pořád se nemohou zahřát. Je to dáno tím, že ženy mají jinou stavbu těla a méně svalů, které jsou plné krevních cév. Svalnaté muže zahřejí, ale co ženy? Kromě toho má něžné pohlaví jemnější kůži, jiné proudění krve v těle i více stažené cévy. To všechno jsou důvody, proč je ženám větší zima a také proč pocit chladu přichází dříve.

Hádka o teplotu ničí manželství

  • Hádka o teplotu je v současné době jednou z nejčastějších mezi partnery vůbec. Předčila tak i spor o televizi a dálkový ovladač!
  • Věčné neshody o správnou teplotu doma a hlavně v ložnici jsou velmi častou příčinou rozvodů.

Muž v trenkách, žena v kožichu

„Když ke mně nový přítel přišel poprvé, komentoval byt větou "Tady je vedro jak v sauně" a svlékl se do trika. Přitom já právě chtěla přitopit, byla mi hrozná zima,“ říká Andrea (27). „Podobnou věc jsem zažila s dalším partnerem, ale pro změnu u něj. Prosila jsem ho, ať zatopí, protože jsem měla ledové ruce a nohy a klepala se zimou. A on chodil v trenýrkách a smál se, jaké je tu vedro. Nevím, asi mám smůlu na chlapy,“ pokračuje.

Ženy mrznou a muži se potí

Málokterý pár se na teplotě v bytě shodne. Pokud ano, patří k málu těch šťastnějších. Zatímco mužům je v 18 °C hrozné vedro, vy mrznete, i když je nad 20 °C. Jaké teploty jsou podle odborníků tedy ideální? V obytných místnostech mezi 18 až 22 °C, v koupelně a na toaletě kolem 24 °C. Naopak v kuchyni by vám mohlo stačit i 15 °C, pokud zde aktivně vaříte či pečete. Hranice, při které je člověku zima a teplo, je velmi individuální. Proto se špatně hledá. A v případě partnerů platí: Je to o kompromisu!

Zajímavost KAFE.cz

Teplota v bytě má vliv i na váš výkon a myšlení. Stoprocentní výsledky můžete podávat při teplotě kolem 22 °C. Pokud je v místnosti 25 °C, klesá výkonnost o 25 % a při 30 °C dokonce o 50 %!

Ideální teplota: 19 až 24 °C

Máte doma partnera, kterému je horko, i když je v místnosti 15 °C? Řekněte mu názor odborníků. Pro dlouhodobý pobyt člověka je ideální teplota mezi 19 a 24 °C. Toto rozmezí nepředstavuje zdravotní riziko a lidé se v něm cítí dobře. Pokud máte malé dítě, zůstaňte u horní hranice. Příjemně se totiž cítí až kolem 23 °C. Stejně tak je tomu u starších lidí.

V ložnici může být chladněji

Jedinou výjimkou, kde může být teplota o kousek nižší, je ložnice. Zde odborníci doporučují rozmezí 17 až 19 °C, což je ideální pro zdravé spaní. Vše je ale o domluvě, takže si klidně přitopte. „Na teplotě v ložnici se nemůžeme zásadně shodnout. Mně je neustále zima, příteli vedro. Já spím v teplém pyžamu a ponožkách a stejně mrznu. On v boxerkách nebo nahý a je mu horko. Nechápu to. Řeším to tak, že počkám, až usne, a jdu zatopit,“ prozrazuje Lucka (29).

Teplota v bytě: Řešením je kompromis

Řešíte s partnerem podobný problém? Udělejte kompromis. Je to totiž jediné možné řešení, jak se bránit před hádkami a neshodami. On chce sedmnáct stupňů, vy dvacet čtyři. Oba budete muset ze svých požadavků ustoupit, a tak zvolte průměr. Zatopte na 21 °C. Vy si přidejte vrstvu oblečení a partner si ubere. Pokud vás trápí rozdílná teplota v ložnici, pak nezbude, než si pořídit oddělené. Vy si přitopíte a budete in. Oddělená lože jsou totiž v módě.

Tipy KAFE.cz:
  • Pořiďte si každý samostatnou přikrývku o síle, která vám vyhovuje. Zatímco vy budete mít nejteplejší péřovou, partner si klidně může spát pod lehkou letní dekou.
  • Nestyďte se spát v ponožkách. Klidně si je oblékejte potají, ale s ledovýma nohama se nejen nevyspíte, ale ještě budete nemocná.