Je televize něčím, bez čeho se doma za žádnou cenu neobejdete? Díváte se na ni i několik hodin denně a při večerním programu usínáte? Pak si přečtěte naše tipy, jak s televizí ušetřit.

1. Spočítejte si spotřebu

Pokud je televize vašim denním společníkem, rozhodně byste měli znát její příkon. Ten se uvádí ve wattech a nejdete ho na energetickém štítku, případně návodu. Vynásobte příkon počtem hodin, po které máte televizi zapnutou a výsledek vydělte tisíci. Získáte tak spotřebu v kilowatthodinách (khW). Tu vynásobte cenou, jakou platíte za kilowatthodinu a uvidíte, na kolik vás denní provoz vyjde. U LCD televize s příkonem 180 kWh a ceně kWh 4,50 Kč nás měsíční spotřeba (30 dní) při pěti hodinách provozu denně vyjde na 122 Kč (180 x 5 x 4, 50 x 30).

2. Vyměňte starou za novou

Starší spotřebiče mají vždy vyšší spotřebu než nové. Pokud máte hodně starou televizi, zvažte, zda by se vám nevyplatilo koupit novou. Náklady se vám brzy vrátí – spotřeba totiž bude o hodně nižší. Ale pozor – při výběru nové televize vždy věnujte pozornost jejímu příkonu a spočítejte si, zda se vám zvolený model, byť za nižší cenu, neprodraží.

3. Omezte pohotovostní režim

Televize, ale i DVD přehrávače, věže apod. mají tzv. pohotovostní režim – stand by. Znamená to, že je můžete snadno zapnout pomocí dálkového ovládání. Pokud spotřebiče takto necháváte zapnuté, počítejte, že za energie zaplatíte o několik stokorun ročně navíc, a to u každého z nich. Jiná situace je u nových televizí, s nimiž je spotřeba až pětkrát nižší. Podle stáří televize se pohybuje mezi 1 a 20 W.

4. Raději LCD než plazma

Pokud váháte, zda koupit LCD televizor či plazmu, z hlediska spotřeby zvolte LCD. Mají totiž konstantní spotřebu, zatímco u plazem hrají roli světlé a tmavé scény a spotřeba kolísá. Podle toho, kolik hodin denně se na ni díváte, můžete ušetřit i několik set ročně.

5. Nastavte si automatické vypnutí

Stává se vám, že u televize usínáte a ta pak hraje vesele dál až do rána? Pak si rozhodně nastavte automatické vypínání. Každou hodinu, kterou běží navíc, si totiž samozřejmě zaplatíte.

6. Dbejte na správné umístění

Televize, stejně jako audio a video přehrávače, je důležité správně umístit. Především by měly mít dostatek prostoru, aby se nepřehřívaly a měly zajištěno optimální chlazení. Tím, že spotřebiče umísíte do nábytkových sestav s plnou stěnou, zvyšujete jejich spotřebu a navíc snižujete jejich životnost.