Čas běží

Edith Garcia žila se svým mužem a dcerou v americkém Texasu. Lékaři jí doporučovali, aby co nejrychleji otěhotněla, protože její tělo nebylo v dobré kondici a čas na bezproblémový průběh těhotenství se zkracoval. Neuměla si představit, že by se měla starat o roční dítě a čerstvé miminko, ale ani se nechtěla ochudit o ten krásný pocit stát se znovu matkou. Otěhotněla a radostnou zprávu svému muži sdělila vtipným nápisem na dortu. Měla štěstí, protože prožívala ukázkové těhotenství bez zdravotních komplikací. Celá rodina jí byla oporou během očekávání i u porodu.

Nevěrná

Právě na porodním sále ale Edith upadla v podezření. Po nekonečných hodinách kontrakcí, bolestí a úporných snah byl porod konečně u konce a v místnosti byl slyšet dětský pláč. Všichni na malou holčičku zabalenou v ručníku hleděli beze slova. Narodila se albínka. Manžel začal svou ženu podezřívat, že mu byla nevěrná. Edith se dušovala, že má svědomí čisté. Její slova potvrdila exkurze do rodinné historie, kdy se ukázalo, že ona i její muž mají zhruba pět generací zpátky mezi příbuznými albíny. Po téměř sto letech se historie opakuje a genetika o sobě dala znovu vědět.

Jiná

Edtih, její muž i prvorozená dcera mají snědší pleť, tmavě hnědé oči a čokoládové vlasy. Malá Tatiana mezi nimi svítí jako zářivá hvězdička. První měsíce nevěděli, co si s ní počít a jak její pleť chránit. Pomohla jim spolupráce s organizací, která se zajímá právě o pacienty s albinismem, podává informace a podporu. Edith zjistila, že její dcerka může žít plnohodnotný život, ale je třeba dávat si pozor na ostré sluneční paprsky a o kůži se poctivě starat. Porcelánová kůže bez známek pigmentu a bílé vlásky a řasy nejsou ale u Tatiany jediným znamením, že není vše zcela v pořádku. Bohužel se jí týkají i velké problémy se zrakem. Vidí jen za přímého světla a nerozeznává všechny barvy. Musí nosit speciální brýle a postupem času i čočky.

Nic z toho ale malou Tatianu nezastaví a řádí jako o život. Své starší sestřičce v lumpárnách zdárně sekunduje a svým rodičům dělá jen samou radost.