Vše zařídí příroda

Tento návrh má „na svědomí“ proekologicky zaměřený architekt Mitchell Joachim. A tak se není čemu divit, že i samotná výstavba je ryze ekologická. Dům se totiž „staví“ sám. Jeho základní kostrou jsou kmeny a větve, které člověk jen drobně usměrňuje tak, aby mu v budoucnu dům vyhovoval.

Z větví vzniknou zdi

Jednotlivé větve se proplétají a splétají tak, aby z nich byly plnocenné zdi, do nichž se postupem času proroste zasazená vinná réva. Tím prý budou stěny nejen kompletní, ale také získají dostatečné izolační vlastnosti. A jsme u největší slabiny celého projektu – doba „stavby“ domu – tedy než nám vyroste – je zhruba pětadvacet let.

Další vychytávky domu

  • Na střeše bude nádrž na vodu, která pak bude proudit do domu. Už použitá voda následně projde přírodní čističkou se speciálními rybami a rostlinami. Až pak se vrátí zpátky do přírody.
  • Okna mají být vyrobena ze sóji, která se prý při růstu domu nepoškodí. Roztahováním se bude ztenčovat, až se stane průhlednou.
  • Vnitřní stěny mají být ze speciální slaměné hmoty, která bude nepromokavá a zajistí zateplení.
  • Elektřinu si dům bude vyrábět sám pomocí solárních panelů.
  • A to nejlepší na konec – pokud se tvůrcům jejich záměr podaří prosadit, což v redakci bohužel upřímně pochybujeme, nezruinuje vám „stavba“ domu finanční rozpočet. Vše má být totiž mnohem levnější než výstavba klasického domu.

Tip Kafe.cz

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř domu

Zdroj: Youtube

Kafe.cz zjistilo


Jeden z nejkurióznějších domů se nachází v polské vesničce Szymbark. Sídlo, které vzniklo na podnět polského filantropa a obchodníka Daniela Czapiewskiho, je zajímavé tím, že je postavené naruby – tedy hlavou dolů. A to kompletně – včetně interiéru. Není tedy divu, že si řada návštěvníků této kuriozity stěžovala na točení hlavy a závratě. Podle lékařů potřebuje lidské tělo minimálně třicet minut, aby si na pocit, že je vše hlavou dolů, vůbec zvyklo.