Volba kvalitní matrace je klíčová, protože na ní z velké části závisí to, jak se vyspíme. Není nic horšího, než vstát s bolestí zad a naopak den probíhá hned lépe, když vstaneme odpočatí a v pozitivním rozpoložení.

Podle čeho matrace vůbec vybírat?

Faktorů, které se u matrace sledují, je více. Nejdůležitější je tvrdost matrace a použitý materiál či kombinace materiálů, dále pak rozměr matrace. Roli hraje také váha člověka, který bude matraci užívat. Frekvence užívání je také významná, na každodenní spaní si patrně pořídíte lepší matraci, než na občasné přespání na chatě.

Jaké materiály existují a který zvolit?

Na trhu je celá řada různých materiálů, které se liší svými vlastnostmi a cenou. Mezi nejoblíbenější patří matrace ze studené nebo líné pěny. Možná i proto byl před nedávnou dobou vyvinut nový druh pěny, ze kterého se matrace vyrábějí, tedy pěna xdura.

V čem je pěna xdura jiná?

Pěna xdura splňuje všechny požadavky dnešní doby, kombinuje totiž dobré atributy ostatních materiálů. Díky své nezaměnitelné pórové struktuře zajišťuje měkkost na povrchu a zároveň podporuje vnitřní elasticitu. Pěna xdura poskytuje také správné klima pro zdravý spánek pomocí otevřených pórů, které zabraňují hromadění vlhkosti a tepla. Navíc její životnost je opravdu dlouhá, ani časté používání nezmění její vlastnosti.

Tyto matrace se vyrábí většinou ve třech nebo čtyřech vrstvách pěn, přičemž nosnou část tvoří právě pěna xdura, doplněná studenou nebo PUR pěnou. Díky použitým pěnám je matrace vhodná i pro alergiky.

Jestliže právě nyní přemýšlíte o nové, kvalitní matraci, tak máte tu výhodu, že můžete do svých úvah přibrat právě matrace z pěny xdura. Cenově se nijak neliší od dalších materiálů, ale kvalitativně ano a to v pozitivním směru.