Podle vinařského zákona mohou být Svatomartinská vína vyrobena pouze z bílých hroznů odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané a modrých hroznů Modrého Portugalu a Svatovavřineckého. Z nich se pak vyrobí klasická červená nebo rosé vína. Svatomartinské je česká reakce na Beaujolais nouveau – druh mladého, svěžího francouzského vína nafialovělé barvy, z vinařské oblasti Beaujolais, severně od města Lyon. Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván „Den Beaujolais“ a rovná se téměř státnímu svátku. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem, podává se při teplotě 11-13 °C.

Sláva na svatého Martina

Otevírání svatomartinského je významnou vinařskou slavností, ke které patří veselí, setkávání s přáteli – a samozřejmě dobré jídlo. Mladé víno se tradičně servíruje k husím játrům, tučnějším rybám, jako je candát nebo losos, martinským koláčům včetně rumových a švestkových, ale hlavně a především ke svatomartinské huse. Právě teď vám ji hrdě předloží v mnohých restauracích, tak tuhle příležitost neprováhejte – nabídka obvykle trvá zhruba týden.

Skladovat? Ani náhodou!

Tohle víno je čistě sezonní záležitost. Takže žádné skladování, archivování a šetření „na horší časy“! I vinaři jednohlasně doporučují vypít ho nejlépe hned, ale nejpozději do jara. Ne že by se pak zkazilo, jen by zbytečně ztratilo na svěžesti. A právě kvůli ní je tak oblíbené!

Svatomartinská vína má od nynějška v nabídce řada dobrých restaurací, vináren i vinoték. Takže přejeme příjemné vychutnávání!

Mohlo by vás také zajímat: Vše o burčáku