Sázka na lampu

Kdybyste měla letos pořídit jen jedinou novou vánoční dekoraci - kupte lampu. Nezklame vás, skvěle se hodí do interiéru i třeba na domovní schody nebo do zahrady.

Volte červenou, stříbrnou, zlatou nebo patinovanou - k dostání jsou na internetových serverech s vintage dekorem a uspějete i v řetězcích s potřebami pro kutily, jako jsou OBI, Baumax nebo Hornbach. Za lampu podle velikosti dáte asi od dvou set korun výš.

Náš tip: Dekoraci dozdobte ve venkovském stylu, v interiéru můžete použít i umělý sníh (k dostání ve všech papírnictvích)

Filcové srdíčko

K výrobě takovéhoto srdíčka potřebujete pouze dva kousky barevného filcu (seženete za pár korun v potřebách pro výtvarníky, na internetu nebo v prodejně textilu), nůžky, bavlnku na vyšívání, kousek vaty jako vycpávku a mašličku na uchycení.

Postup:

Vystřihněte malé srdíčko a dvě velká.

Přední velké srdíčko vyšijte jednoduchými hvězdičkami a přistehujte srdíčko malé.

Velké srdce vycpěte kouskem vaty, nahoře nezapomeňte vložit mašličku a obšijte stehem, který znáte z pracovního vyučování ze základní školy.

Náš tip: Kdo tvdí, že musíte vyrábět zrovna srdíčka? Proč ne také hvězdičky nebo zvonečky? Jako předlohu ke střihům můžete použít větší formičky na vykrajování cukroví.

Knižní tip: Sněhové vločky

V nakladatelství Metafora vyšla úžasná kniha Sněhové vločky - 100 háčkovaných vzorů aneb Něžná krajková krása.

Díky ní vykouzlíte nádhernou dekoraci na stůl, na stromeček nebo například na okno.

Náš tip: na www.metafora.cz najdete celou řadu krásných publikací určených pro tvořivé ruce.

Čtěte dál, jak to dopadlo, když se šéfredaktorka www.kafe.cz Jana do vloček pustila vlastnoručně!

Jana a vločky

Nemohla jsem odolat a musela si vločky vyzkoušet. Všechny, které vidíte na snímku, jsem uháčkovala zabalená do deky u televize při sledování romantických filmů:-). Jako lék na podzimní splíny mimořádně úspěšné!

Vločky jsou háčkované z mírně pružící připlétací příze v bílé a světlemodré barvě. Porůznu jsem přiháčkovávala také stříbrnou nitku. Pak jsem je vyšila korálky, protože jsou určené na okno a světlo prosvítáním přes korálky vytváří nádherný efekt. Ty úplně nejjednodušší vločky zvládnou i začátečnice, není potřeba se ničeho bát.

Výrobek jsem dokončila namočením v tekutém škrobu a vypnutím pomocí špendlíků na starý polštář.

Náš tip: Shlédnuté filmy: Wimbledon, Svatba mého nejlepšího přítele, Dokonalá partie, Sissi, Pýcha a předsudek, Láska nebeská.

Ruský nápad

Budete si muset odmyslet ty matrjošky, ale... Uznejte, že tohle vůbec není špatný nápad!

Oblečte ramínko do jednoduchého obalu z bavlněné látky (určitě se bude hodit i kostkovaná nebo pruhovaná) a na barevné stužky připevněte pro změnu hvězdičky, šišky, srdíčka, drobné dřevěné hračky, skleněné kouličky nebo kousky jmelí.

Když už je řeč o šiškách...

... nebudou daleko. Pod nejbližší borovicí. Co se týče vánočních dekorací, nic vám neposlouží lépe.

Sbírejte jen dokonalé šišky pravidelných tvarů (zato všech velikostí). Buď je použijte přírodní, nebo přizdobte třpytivým lepidlem (Glitter Glue - k sehnání v papírnictvích v různých barvách, ceny za lahvičku od 40 korun výš podle velikosti), umělým sněhem nebo je nastříkejte barvou ve spreji.

Náš tip: Pokud chcete přidělávat šišky k adventnímu věnci, je nejlepší omotat je vespodu jemným drátkem. Lépe pak drží, než když je přilepujete. Dbejte na to, aby byly v dostatečné vzdálenosti od svíček!

Superkoule

Pokud jste dosud váhala, co byste si počala s polystyrenovým základem ve tvaru koule, na které se dá narazit v každém zahradnictví nebo obchodě pro kutily, máme pro vás inspiraci na dekoraci, která se bude nejlépe vyjímat zavěšená nad jídelní stůl nebo v okně.

Cena jednotlivých polotovarů se pohybuje podle velikosti od 10 korun výš, více než 100 ale obvykle ne (k dostání jsou i zvonečky).

Konkrétně tato dekorace vznikla oblepením polystyrenové koule tmavěčerveným sametem. Tam, kde byly vidět spoje, je natažená a nalepená širší dekorativní stuha. Květinky seženete v galanterii (prodávají se v pásu, budete je muset odstříhat, cena cca 20 korun za metr). Jsou připevněny špendlíky, stejně jako všechny stuhy i korálky.

Čas andělů

Letošní Vánoce jsou podle odborníků na dekorace návratem k lidové tvořivosti a zároveň jsou naprostým hitem andělé ve všech podobách.

Pusťte je do bytu - jsou něžní a dodají sváteční atmosféru.

Prostí andílci na parapetu, na stole nebo na stromečku udělají větší službu než honosné dekorace. Hodí se skvěle i jako dárek. A pokud potřebujete více inspirace, mrkněte na:

www.praktickazena.cz. Andělů se tam od Holek v akci "sletěla" celá spousta.

Rybičky z vizovického těsta

Jestliže si vezmete návrat k tradičím k srdci, musíte si vizovické těsto vyzkoušet!

Rybičky na stuhách zvládnou i malé děti. Šupinky mají nastříhané nůžtičkami na nehty. Vůbec se vám bude stará manikúra při práci s těstem moc hodit. Kupte si také nové koření a hřebíček.

Důležitý je pro tvoření také dostatek času. Vypracovat správné těsto, které nepopraská, trvá přes hodinu, figurky se pečou několik hodin. Ale výsledek stojí za to.