Závin z jogurtového těsta s jablky a hruškami

Co budete potřebovat:

Na těsto:
150 ml bílého jogurtu
140 g hery
300 g hladké mouky
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
vejce s troškou mléka na potření
moučkový cukr na posypání

Na náplň:
asi 400 g jablek
400 g hrušek
skořice
cukr krystal
hrst strouhanky

Postup:

  • Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte na plátky nakrájenou heru.
  • Kulatým nožem zapracujte jogurt a žloutek a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.
  • Jablka a hrušky oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky.
  • Těsto rozdělte na tři stejně velké části a na pomoučeném vále vyválejte z každé tenký plát. Každý plát postupně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, posypte ho nasucho opraženou strouhankou, cukrem a skořicí.
  • Do středu plátu podélně nasypte směs ovoce.
  • Jednu stranu přeložte přes ovoce, těsto potřete vejcem rozkvedlaným s troškou mléka, přes ně přeložte protější stranu a opět potřete vejcem. Záviny postupně upečte v předehřáté troubě při 180 °C.
  • Po vychladnutí je nakrájejte na řezy a pocukrujte.

Tradiční tažený závin s jablky a vínem

Co budete potřebovat:

Na těsto:
350 g hladké mouky
1 vejce
1,5 dl mléka
20 g másla
1 lžička octa
špetka soli
hladká mouka na posypání utěrky
žloutek
trochu mléka na potření
máslo na potření
moučkový cukr na posypání.

Na náplň:
700 g oloupaných jablek
300 g kuliček hroznového vína
asi 100 g krupicového cukru (nebo i méně)
80 g strouhanky
10 lžic rozpuštěného másla
2 lžíce rozinek

Postup:

  • Na vál prosejeme mouku se solí, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěného máslo a ocet. Přidáme vejce a nejprve nožem a pak rukama zpracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odpočinout.
  • Připravené těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl těsta položíme na utěrku posypanou moukou a rozválíme ho na obdélník. Pak ho rukama opatrně vytahujeme do všech stran, až je těsto velmi tenké.
  • Poklademe ho polovinou jablek nakrájených na plátky, posypeme krupicovým cukrem a rozinkami, poklademe kuličkami hroznového vína, poprášíme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem.
  • Okraje těsta zahneme a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a překlopíme na plech vyložený papírem na pečení. Stejným způsobem zpracujeme i druhý díl těsta.

Bramborový závin s jablky

Co budete potřebovat:

Na těsto:
250 g hrubé mouky
160 g vařených brambor
80 g másla
1 vejce
asi 1 dl mléka
10 g cukru
10 g droždí
špetka strouhané citronové kůry
špetka soli
mouka na vál
moučkový cukr na posypání.

Na náplň:
700 g jablek
100 g másla
60 g strouhanky
hrst loupaných mandlí
hrst rozinek
cukr podle chuti
1 lžička mleté skořice
trochu rumu (nemusí být)

Postup:

  • Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím nastrouháme vařené oloupané brambory, přidáme k nim rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Přilijeme vzešlý kvásek, podle potřeby přilijeme ještě mléko a zaděláme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Potřeme ho částí rozpuštěného másla, rozprostřeme na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem a případně ještě pokapeme rumem – pokud vám z dob před prohibicí doma nějaký zbyl… (závin bude voňavější). Na závěr jablka posypeme strouhankou, kterou jsme předtím lehce osmahli na troše zbylého másla.
  • Těsto opatrně stočíme do závinu, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a ještě chvíli necháme kynout. Pak ho potřeme zbylým máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dorůžova. Upečený závin pocukrujeme.
  • Oba záviny potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka, vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
  • TIP: Místo rozinek můžete do závinu přidat mleté ořechy.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!