Diskutujte: Chcete mít vše dokonale poladěné a stresujete se, nebo je pro vás přednější pohoda a klid adventu?

Mohlo by vás také zajímat: 5 kroků, jak mít zdravější cukroví nebo Blíží se Vánoce. Začínám být nepříjemná na partnera!

Proč nás tolik trápí vánoční stres? Je to jednoduché: toužíme po dokonalosti, chceme vyhovět celé rodině, dodržet tradice, mít uklizeno, napečeno, navařeno, prostě toužíme po dokonalé vánoční atmosféře, která existuje jen na televizních obrazovkách. K tomu, abychom toho docílili, nemáme tolik času, ocitáme se pod tlakem a nejsme schopni zvládnout vše, co na sebe naložíme – přestože se snažíme, nejsme „superženy“.

Jak se vánoční stres projevuje:

  • únavou
  • přejídáním
  • psychickým tlakem a pocitem, že nevíte, kde vám hlava stojí
  • nedostatkem pohybu, nechutí se hýbat
  • střevními obtížemi
  • sníženou obranyschopností, v nejhorších případě nemocí
  • vysokým krevním tlakem

Přelomové období

Pro mnohé jsou Vánoce a Nový rok přelomový obdobím – něco starého končí, něco nového začíná. Proto máme často tendenci bilancovat, vzpomínat, přepočítávat a nakonec toužíme všechno vyřešit a tzv. vylepšit. Porovnáváme svoje představy se skutečností a snažíme se, aby skutečnost co nejvíce odpovídala našim snům. Jenže život není pohádka ani sen, a tak často býváme zklamané, protože naše představy skutečnosti neodpovídají v mnoha případech ani z poloviny. Ženy navíc mají pocit, že se o Vánocích musí obětovat a být zároveň skvělou matkou, dokonalou manželkou i perfektní hospodyňkou. A tak se ženy snaží své kvality dokázat pečlivě uklizeným domovem, několika druhy cukroví, dárky nakoupenými již v předstihu – jenže takhle se kvality neměří a tím, že nedosáhnete svých přemrštěných cílů, upadáte do velkého stresu. Letos se nenechte strhnout a Vánoce si užijte.

6 tipů, jak neupadnout do vánočního stresu:

1. Pamatujte: nejste na to sama!

  • Nikdo není bezchybný a nic není stoprocentní – to si pamatujte. A proto požádejte rodinu o pomoc a rozdělte vánoční přípravy poctivě mezi všechny členy. Dosáhnete tak 100% svého cíle, ale nebudete na to sama. A hlavně, sdílení příprav se může stát rodinnou tradicí.

2. Rodinná setkání

  • Vadí vám, že se u vás s návštěvami o svátcích dveře netrhnou? Babička, dědeček, tety, strejdové, tchyně s tchánem, další příbuzní z devátého kolena…je-li vám to nepříjemné, naučte se říkat ne a vytyčte si své hranice. Vyhnete se tak stresu a nepříjemnému přemáhání.

3. Nestyďte se plánovat

  • Klidně si pro klidnější prožití vánočních svátků připravte seznam toho, co chcete stihnout, a naplánujte si své aktivity třeba den po dni. Zkuste si sepsat vše, co potřebujete uklidit, seznam dárků, naplánujte i pohoštění. Hlavně myslete realisticky.

4. Užívejte si a relaxujte

  • Vánoce jsou o tom, abychom si je užívaly s celou rodinou. Nemáte dokonale uklizeno? Nevadí. Zato jste určitě stihla zajít s dětmi na vánoční trhy nebo na brusle. Relax jste tak vyměnila za shon, a to je správně. Odteď už takhle každé Vánoce…není potřeba mít vše dokonalé, hlavně, že si vy a vaši blízcí užijete skvělé svátky.

5. Všeho s mírou

  • Není potřeba utratit všechny úspory za dárky, nebo si na ně dokonce půjčovat, není nutné mít neustále plnou lednici jídla, ani 20 druhů cukroví. Vánoce nejsou závody a možná se budete cítit lépe než vaše sousedka, která nemá tak uklizeno, cukroví si nechala upéct a pod stromečkem má necelou polovinu dárků. Jenže toto přehánění se brzy může projevit negativně na vašem zdraví, na vašem účtu a dokonce i postavě. A to se vám pak bude smát ta sousedka.

6. Vánoce jen s blízkými

  • Atmosféru si dokonale užijete hlavně s lidmi, které máte rádi. Právě s nimi je potřeba trávit svátky a Nový rok. Vznikají tak tradice a nové zvyky, hlavně pokud třeba rodinu zakládáte. Vytvářejte si své tradice a nenechte se strhnout médii, filmy a všemožnými návody, jak si správně užít Vánoce.