Jmenoval se Pneumocystová pneumonie - Los Angeles. V něm bylo poprvé popsáno dosud neznámé smrtelné onemocnění.

Projevilo se vzácnou formou zápalu plic u několika mladých amerických homosexuálů. Později dostalo jméno AIDS.

Koncem roku 1981 již bylo jasné, že homosexuály v USA napadla epidemie poruchy imunitního systému neznámého původu; registrováno bylo již na 200 případů.

Nemoc přenášená pohlavním stykem, nakaženou krví nebo z matky na plod byla pojmenována AIDS. Jde o zkratku anglického pojmenování Acquired Immune Deficiency Syndrome - syndrom získaného selhání imunity.

Tři zásadní otázky a odpovědi

Jak se HIV přenáší? Vir může být předán při krevní transfuzi, kdy je postiženému „darována“ infikovaná krev, další možnost je použití infikovaných injekčních stříkaček při aplikaci drog. Významná cesta je nechráněný pohlavní styk (koitální, orální i anální forma). K přenosu HIV z matky na plod může dojít kdykoli během těhotenství, porodu nebo kojení.

Jak zjistit HIV? Pouze laboratorním vyšetřením. V počáteční fázi nakažený nevykazuje žádné vnější známky přítomnosti viru. Test provedený ve zdravotnickém zařízení je plně hrazen zdravotní pojišťovnou. Domácí test, který lze už rok koupit v lékárně, stojí asi 450 Kč.

Projeví se AIDS u všech nakažených HIV? S určitostí to říct nelze. U většiny z nich dojde k rozvoji některého z příznaků nemoci obvykle za 10 až 15 let po infekci. Kdy dojde k onemocnění AIDS, ovlivňují původní úroveň obranyschopnosti, životní styl či výživové návyky.