Jaké patří do štědrovečerního salátu? Dana Meluzinová se se svou čtyřletou dcerou Klárkou vydala na Vysočinu do Havlíčkova Brodu, aby u výrobce, společnosti Medipo Euro Agras, která dodává brambory do obchodního řetězce Albert, o tom zjistila co nejvíc. Tato rodinná farma založená v roce 1994 jako první zavedla i pro konzumenty rozlišování brambor na salátová Áčka, přílohová Béčka a Céčka vhodná na pyré. „Dříve se toto označení sice používalo, ale jen pro interní účely,“ říká Ing. Marie Rasochová, majitelka společnosti Euro Agras. První tu také dali spotřebitelům možnost nekupovat zajíce (přesněji brambory) v pytli, ale pěkně si prohlédnout, z čeho budou doma vařit. „Konec tu udělali i kilogramům hlíny v dřezu - začali jsme brambory z pole prát a díky tomu se v Albertech setkáte jen s čistými hlízami,“ připomíná Marie Rasochová.

Na Danu tyto informace udělaly obrovský dojem, Klárce to ovšem bylo úplně jedno. Nejvíc obdivovala třídicí stroj. Brambory dělil podle velikosti a uměl také poškozený exemplář vyřadit. Poslední kontrolu ale stejně udělají lidé – stroj je přece jen „omezený“. Dana si je teď jistá, že ve všech Albertech koupí jen předpisově veliké, neporušené a čisté brambory z Vysočiny.

Návštěva v Euro Agras byla inspirativní i pro vzhled Danina štědrovečeního salátu. Zaujaly ji totiž různé barvy brambor - kromě žlutých Annabelle (chlouba farmy nejvíc chutnala malé Klárce, takhle baštit brambory ji Dana nikdy neviděla, dokonce je jedla i se slupkou, protože vařit a konzumovat brambory ve slupce je - jak jí vysvětlili – úplně nejlepší) a červených tu viděla i dvoubarevné fialovožluté nebo krásně modré. V Albertu je možné je koupit a Dana se už těší, jak bude rodina u svátečního stolu koukat. Ježíškovská překvapení tak začnou ještě před zazvoněním zvonečku.