Symbolika adventního období spolu s Vánoci přímo oslavuje rodinný kruh, proto většina ze starodávných tradic prorokuje budoucnost týkající se našich partnerských vztahů nebo poměrů v rodině. Odpovídají nám na to, kdy potkáme toho pravého, kdy se vdáme nebo jak můžeme prožít následující rok. Na spoustu tradic a zvyků se v dnešní hektické době zapomíná, přitom mohou přinejmenším dobře pobavit. Pojďme se společně podívat na 5 z nich. Plus ještě nějaké tipy navíc.

Vdám se nebo ne?

Už 4. prosince vybízí tradice všechny svobodné utrhnout větvičku třešně „Barborku“, a to především pokud by rády věděly, jestli se vdají. V případě, že větvička do Vánoc vykvete, naděje na vdavky jsou zaručené. Ženy, které si svatbu opravdu přejí a touží po tom, aby větvičky vykvetly, by je měly nařezat šikmými řezy, umístit do chladného pokoje a po několika dnech přemístit do teplého prostředí. Na větvičkách se pak zaručeně otevřou květy.

Romantický večer při svíčkách

Na konkrétní otázky by měl odpovědět zvyk, při kterém se pouštějí lodičky z ořechových skořápek po vodě. Na rozpůlené poloviny skořápek se připevní malá svíčka a vypustí se do větší nádoby s vodou. Podle tradice se při zapalování a vypouštění smí položit pouze jedna otázka. Pokud lodička dopluje na druhý břeh, plány by se měly vydařit. Zůstane-li u břehu, v příštím roce se situace nezmění a naděje na zlepšení upadá. „Pouštění lodiček těší nejen děti. Oblíbili si ho i dospělí, protože umí kouzelně podtrhnout vánoční atmosféru,“ říká odbornice na vztahy Martina Horáková ze seznamovacího portálu Leyter.com a dodává: „Nejen sledování plujících ořechových lodiček ve svitu svíčky, ale i další rituály či tradice mohou partnery sblížit. Pomáhají vztah oživit a získat společné zážitky. Vzpomínky na ně pak pomohou překonat každodenní rutinu.“

Líbání po celý Štědrý den

Mezi oblíbené rostliny ve vánočním období patří jmelí, které má kromě jiného léčivé účinky na snižování krevního tlaku. Podle tradice přináší štěstí v novém roce, musí být však darované. Lidé si ho nejčastěji zavěšují na lustr nebo nad dveře. Muž, který se pod ním potká na Štědrý den se ženou, by ji měl políbit. Po každém polibku si pár ze jmelí utrhne jednu bobulku pro štěstí. S trháním bobulek by se mělo přestat, pokud na něm zbyla poslední. Toto jmelí se uschovává do dalších Vánoc a láska páru by měla zůstat navždy zelená podobně jako jmelí. „U některých zvyků není až tak důležité, jak si je vykládali naši předci. Pokud si to chcete doma trochu zpestřit, dejte větvičku na frekventované místo a nechte se překvapit, kolikrát za den se tam s partnerem setkáte,“ radí Martina Horáková.

Žhavým olovem rozpoutejte fantazii

Sblížit může i vánoční roztavování olova nad plamenem svíčky. Nažhavený kov se opatrně nalévá do nádoby se studenou vodou. Zhruba po pěti minutách ztuhne a vy můžete s partnerem zkoumat, co prorokuje. Výklad tvarů je různý, fantazii se meze nekladou. „Pokud nám obrazec z olova nápadně připomene dva kruhy, podle výkladu to znamená svatbu. Pokud o ni stojíme, proč to partnerovi nenaznačit při svitu svíček třeba na Štědrý večer,“ doporučuje odbornice z internetové seznamky.

Opatrný hod střevícem

Dívky, které zajímají jejich vdavky, by si na Štědrý den měly hodit střevícem. V dnešní době by tento zvyk mohl spíše pomoci, chcete-li vědět, jestli si najdete v příštím roce toho pravého. Pokud vás zajímá, co tradice napoví, postavte se zády ke dveřím a přes rameno hoďte svůj střevíc. Ukazuje-li špička boty ze dveří, cestu by vám měl zkřížit nový partner.

Úsměvné pověry, které stojí za vyzkoušení

„Dříve ženy v tradice a zvyky více věřily a vkládaly do nich velké naděje. Dnešní hodnoty se sice posunuly poněkud jiným směrem a lidé už berou jejich význam s rezervou, dodržování některých z nich může být však opravdovou zábavou,“ říká Martina Horáková. Zajímavé může být třeba klepání na kurník. Ve větších městech sice bude problém kurník se slepicemi i kohoutem naleznout, pokud však o nějakém víte, zkuste to. Pokud poklepete střevícem a ozve se slepice, měla byste zůstat svobodná. Ozve-li se kohout, podle pověry se brzy vdáte. Některé dámy naopak neví, kterého nápadníka si vybrat. Ke správné volbě by měla pomoct tradice, podle níž by si nerozhodná dívka měla napsat jména oněch mužů na papír a popsané papírky vložit do připravovaných knedlíků. Zvolit by měla toho, kterého nalezne v prvním rozkrojeném knedlíku.

Mohlo by vás také zajímat: Plán, jak se stát hvězdou Vánoc