Špaldové linecké či žitné perníčky? Nejen z bílé mouky se dá péct!

Špaldové linecké či žitné perníčky? Nejen z bílé mouky se dá péct!

Bílá pšeničná mouka je bez pochyb tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví. Bohužel vzhledem ke způsobu zpracování nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Existují ale takové mouky, ze kterých lze upéct stejně dobré nebo i lepší pokrmy a přitom se nepřipravíme o vitamíny, vlákninu a minerály. Kterými moukami můžeme letos tu bílou nahradit?

Historie bílých mouk vznikla teprve v posledních dvou stoletích, kdy se z praktických důvodů začalo obilí nejprve obrušovat a pak mlít. „Odstraněním vnější obalové vrstvy a klíčku zrna získáme sice mouku s delší trvanlivostí a konstantní kvalitou, nicméně z pohledu výživy je to zcela prázdná potravina, protože právě obal a klíček obsahují ty nejdůležitější minerální látky, vitamíny a vlákninu,“ vysvětluje odbornice na biopotraviny a zdravou stravu Ing. Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio, která se více jak 20 let specializuje na výrobu vysoce kvalitních bio mouk.

Bílá pšeničná mouka má nepochybně výborné pekařské vlastnosti, ale nejen z ní se dají péct skvělé pokrmy. Pusťte do své kuchyně také mouky celozrnné a mouky z tzv. zapomenutých plodin, jako je například špalda či pohanka. Obohatíte tím své pokrmy o důležité živiny a zpestříte si jídelníček.

„Změna jídelníčku nemusí být nikterak zásadní, chceme-li dosáhnout pozitivních změn. Naučte se třeba nahrazovat pouze část pšeničné mouky jinými druhy a postupně je pravidelně používat při svém vaření, pečení či zahušťování. Pro začátek můžete vyzkoušet například mouku špaldovou, pohankovou nebo žitnou. Já osobně doporučuji k vánočnímu pečení mouku špaldovou, protože dodává pokrmům jemnou oříškovou příchuť,“ doplňuje Hernychová.

Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organizmus. Stačí jí nahradit třeba 1/3 pšeničné mouky. Špaldová chuť dodá pokrmu určitou výjimečnost a typickou oříškovou chuť. Špaldová mouka je výborná do vánočního pečiva, koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší a na běžné zahušťování omáček.

Skvělou příležitostí pro vyzkoušení této změny je pečení vánočního cukroví. Zde je pár jednoduchých receptů, které jsou tradičně součástí Vánoc a které jsou pro začátek ideální.

Linecké z pohankové a špaldové mouky

300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE
200 g pohankové mouky BIOHARMONIE
100 g javorového sirupu
270 g másla
pikantní džem

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu. Odležené těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Ve vyhřáté troubě pečeme cca na 150 °C asi 20 min. Necháme vychladnout, poté natřeme džemem a slepíme. Cukroví je po dvou dnech měkké.

Žitné medové perníčky

860 g celozrnné žitné mouky BIOHARMONIE
4 vejce
4 velké lžíce medu
350 g třtinového cukru
1 polévková lžíce perníkového koření
citrónová kůra z bio citrónu bez chemického ošetření
250 g sádla
1 bio prášek do pečiva (vinný kámen)
vejce

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, které pak rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po vyndání z trouby pomažeme rozšlehaným žloutkem.

Další (nejen) vánoční recepty z alternativních mouk najdete na www.bioweb.cz.

Špaldová vánočka

300 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE
300 g bílé pšeničné mouky BIOHARMONIE
100 g přírodního třtinového cukru BIOHARMONIE
120 g másla
3 žloutky
40 g droždí
250 ml mléka nebo rýžového, sojového, špaldového nápoje Isola Bio
60 g hrozinek BIOHARMONIE
citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
mandle
sůl

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.



Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C).

Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150 °C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je vánočka upečená, zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.

čtenářů si právě čte tento článek