Nestačili jsme žasnout, jaké výtvory z perníku jste poslali do naší vánoční soutěže o nejkrásnější perníčky. Vyhrál půvab pečení s dětmi – vítězné perníčky vytvořili tři kluci (2, 4 a 6 let) se svojí maminkou.
Diskutujte: Ještě vám doma zbývá cukroví od Vánoc? Kolik kil jste letos přibrali přes svátky?
Perníčky se v rodině mladé paní Jarky Ch. z Tábora pečou každý rok. „Je to naše hezká tradice. Nejmladší syn se přidal letos poprvé, protože jsou mu teprve dva roky.“ Tři malí kluci prý nadšeně válejí, vykrajují i zdobí. „Trošku to odnesla kuchyň,“ směje se paní Jarka a dodává, že i její trio cukrářů bylo po výrobě perníčků pořádně „nasladko“.
Z výhry, kterou je nádobí, měla autorka vítězného snímku velkou radost. „Moc se mi do domácnosti hodí. Jsem nadšená a děkuji. Nevařím sice nijak zvlášť ráda, ale se třemi dětmi musím. A kolik toho kluci snědí, až z nich budou třeba teenageři, to si zatím nedokážu představit.“
Perník patří k nejstaršímu pečivu vůbec.
První zmínka přímo o perníkářích a perníku v českých zemích pochází z roku 1335 z Turnova. Perníkářům se říkalo caletníci, sdružovali se prostřednictvím cechů. Když zadělávali těsto, používali až devadesát druhů koření a bylinek. Název perník pochází od pepře, který se do těsta vmíchával také. Původně se perníky pekly ve formách, historie vykrajování a zdobení polevami je mnohem mladší.
A jestli se vám sbíhají sliny, přidáváme recept na sobotu:
Domácí perník* PŘÍPRAVA 80 minut * PEČENÍ 35 minut * NÁROČNOST 2 střední TĚSTO: 180 g hladké mouky * 180 g cukru * 3 vejce * 75 g mletých ořechů * 50 g másla * 30 g čokolády (tmavé nebo na vaření) * 1 sáček kypřicího prášku do pečiva * 0,4 dl oleje * 1 lžička mletého koření (anýzu, badyánu, hřebíčku, skořice, muškátového květu) * 1 lžička kakaa * špetka soli POSTUP: V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, přimícháme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu. Ve druhé míse smícháme mouku s ořechy, práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho střídavě s moučnou směsí přimícháme do žloutkové hmoty, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do pekáčku vyloženého papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený perníkový korpus necháme vychladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a prostřední rozdrobíme do mísy. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství, po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku a přilijeme tolik nálevu z kompotu, abychom umíchali pastovitou hmotu. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na spodní část korpusu, na ni poklademe odkapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi dvě hodiny ztuhnout.
|
/Vítězný snímek od paní Jarky Ch. (nahoře) získal největší počet hlasů/