Foto: Isifa

Samozřejmě trochu přeháním, ale kdybyste viděli uklízecí arzenál mé snachy! Ovšem abych nepředbíhala… Bydlíme ve dvougeneračním domku, já mám svůj byt, syn a snacha s dětmi také.

Až do minulého roku jsme byli normální rodina a mladá také. Uklízela běžně, tedy „v normě“ a armády roztočů, bakterií a vůbec životu nebezpečných breberek ji nechávaly v klidu.

Posedlá čistotou

Teď je však čistotou přímo posedlá! Má panickou hrůzu ze strašlivých bakterií, které v reklamách nabývají děsivých rozměrů, aby mohly být účinně likvidovány.

Přehnané uklízení je zástupný problém

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Člověk by si některé věci neměl brát osobně, nicméně dnešní příběh mě vrátil až někam do dětství. Můj o 12 let starší bratránek byl pro mě ikona. Prostě byl dokonalý. Rodiče mi ho dávali za vzor, jelikož byl také nebývale čistotný. Nakonec však došlo i na něj: chytil svrab!
  • V různých mutacích jsem od té doby slýchal tvrzení Špína v bytě = zdravé dítě! Nicméně dnes už lze skutečně považovat za prokázané, že sterilní čistota oslabuje imunitní systém.
  • Veškeré racionální argumenty však budou Květoslavě platné jako mrtvému zimník. Pokud je totiž vše tak, jak líčí, pak si její snacha poklízením a čistotou pouze „léčí“ nějaké úzkosti. Stala se myzofobikem a své jednání nemá pod kontrolou podobně jako třeba klaustrofobik, který za žádnou cenu nevstoupí do výtahu, protože trpí panickou hrůzou z malých prostor.
  • Fobii, ať už je jakákoli, zpravidla nelze odstranit vůlí, natož tím, že nám ji bude okolí vymlouvat, případně nás za její projevy trestat. Na druhou stranu ji lze léčit spoluprací s odborníky, psychology a psychiatry.
  • První a zároveň také nejtěžší krok je však uvědomit si chorobnost vlastního počínání. Zde by možná stačilo, pokud by se Květoslavin syn obrátil na někoho z manželských poradců a snad by se pak podařilo získat ke spolupráci i jeho ženu. Odtud už by mohl být jen krůček k tomu, aby si v rámci terapie uvědomila, jak obtížné je její jednání pro okolí, ale i pro ni.