Cuperník

Co budeme potřebovat:

500 g polohrubé mouky

240 g nahrubo nastrouhaných cuket

220 g pískového cukru

2,2 dl vlažného mléka

2 dl oleje

2 vejce „L“

100 g černo-rybízové zavařeniny

2 lžíce prosetého kakaového prášku

1 sáček vanilinového cukru

1 sáček kypřicího prášku do perníku

3 lžičky perníkového koření

nastrouhaná citrónová kůra z 0,5 plodu, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na poprášení

Postup:

  • Mouku prosejeme s kypřicím práškem a kakaem.
  • Nastrouhanou cuketu vymačkáme od přebytečné vody. V míse vyšleháme vejce za postupného přisypávání obou cukrů. Do pěny pak vešleháme citronovou kůru a olej.
  • Přisypeme moučnou směs, přidáme cukety a pomocí mléka vymícháme těsto. To nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vršek uhladíme.
  • Dáme do trouby, kde při 170 °C pečeme přibližně 45-50 minut. Upečený perník necháme chvíli chladnout ve formě, pak jej vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
  • Podélně jej prokrojíme a potřeme zavařeninou. Opět spojíme, obě poloviny k sobě přitlačíme.
  • Před podáváním perník poprášíme cukrem a krájíme na plátky.
  • Tip: pokud to vydržíte neochutnat, překryjte promazaný perník fólií a nechte v chladném pokoji rozležet do druhého dne. Perník více zvláční a bude úplně fantastický.

Rychlá buchta z cukety

Co budeme potřebovat:

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek krupicového cukru

1 vanilkový cukr

3 vejce

2 lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

2 hrnky nastrouhané cukety bez jader

1/2 hrnku oleje

tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Postup:

  • Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva, kakaem a cukry.
  • Vejce rozmícháme s olejem a nastrouhanou cuketou.
  • Vmícháme do sypké směsi a vypracujeme vláčné těsto.
  • Rozetřeme ho na vymazaný a vysypaný plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
  • Upečeme a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené.

Cuketový perník

Co budeme potřebovat:

400 g oloupané a nastrouhané cukety

450 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 prášek do perníku

200 g cukru

3 vejce

6 lžic mléka

1-2 lžíce kakaa

150 g tuku

tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu

Postup:

  • Vejce rozkvedláme s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem. Přidáme nastrouhanou cuketu, prosetou mouku společně s práškem do pečiva a perníku a umícháme vláčné těsto.
  • Vylijeme ho do vymazaného a vysypaného plechu (nebo formy), uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
  • Koláč upečeme a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto správně propečené.