„Prudký kopec. Nemůžete zastavit, dochází vám dech. Bylo tam tolik momentů, kdy jsem myslel, že už to vzdám, ale nějaká síla mě hnala dál. Snad je to vzepětí dostat ze sebe tu marnivost a bolest ze zranění,“ vzpomíná vozíčkář Oldřich Němec na červencový den roku 2007.

Právě tehdy v Rakousku zdolával prudkou silnici Hochalpenstrasse na Grossglockner do nadmořské výšky 2 570 m. Trasu 13 km dlouhého prudkého stoupání jel necelých 6 hodin na speciálním kole pro vozíčkáře – handbiku.

Ačkoli právě kolo bylo pro jeho život osudné, nezanevřel na něj. Začal se o tento sport handicapovaných zajímat a posléze sjezdil okolí svého bydliště, vísky Lubojaty na Ostravsku.

Manželka Oldřicha Němce je při výjezdech na alpské masivy s ním. Ovšem nejen v autě, velkou část trasy chodí s kamarádkou pěšky! Fotografovala manžela během akce a svou přítomností mu dodávala sílu.

„Na Jindřišku nepůsobí dobře, když na handbiku zdolávám své cíle, a byla by radši, kdyby se jich nemusela účastnit. Ale já jsem už takový. Nechci jen sedět a litovat se!“