Vytvořte si vlastní betlém z tradičního vizovického těsta

Tip kafe.cz: Hotový betlém bude skvěle vypadat v keramické míse, nebo, pokud figurkám zezadu přilepíte špejle, tak i zapíchnutý do vánočky.

Zkuste s naší pomocí vymodelovat půvabné figurky.


Důležitá je správná a důkladná příprava těsta. Z dobře vypracované hmoty potom už krok za krokem vytvoříte jednotlivé postavičky. Nevadí, pokud nebudou vypadat přesně jako ty, které vytvořila Miluše Šímová. Jejich půvab bude v jejich jedinečnosti a v tom, že jste si je vytvořili sami. S každou další figurkou se budete zlepšovat, získávat potřebný „grif“ a zkušenosti s modelováním.

Těsto: 250 g hladké mouky, 1 dcl vody, nástroje na vykrajování a zdobení, semínka řepky
Příprava: Máte-li dost sil, tak těsto hodinu zpracovávejte a hodinu nechte odpočívat. Zpracovávat můžete i po chvílích, těsto zakrývejte mokrou utěrkou.

Hotové figurky nechte před pečením hodinu oschnout, pak natřete vajíčkem a pečte dvě hodiny na 70 °C a dvě na 90 °C.

Čtěte dál, jak na to!

Jak vytvořit postavičku Marie

Tělíčko

Výchozím tvarem je váleček. Spodní část rozřízněte na nožky, naznačte chodidla. Potom zeštíhlete krček a udělejte si tvar hlavičky. Hlavička tvoří asi pětinu celkové velikosti figurky, nožičky jsou polovinou zbývající části.

Obličej

Místa pro oči navlhčete a zatlačte semínko řepky lehce pod povrch těsta. Nastřihněte pusinku nůžtičkami, potom velkou jehlou propíchněte a nazdvihněte těsto v místech nosíku, tím se trochu oddálí rtíky a pusinka vypadá lépe.

Ručičky

Nejdřív jehlou propíchejte tělíčko až na prkénko, aby nepopraskalo. Ručičky udělejte z válečku, který na okrajích nastřihněte jako prstíčky. Střed zploštěte. Po navlhčení přilepte k zádíčkům. Ruce ohněte v loktech do jejich budoucí pozice.

Kabátek

Na válení těsta je dobrý např. i silný fix. Z tenkého plátku vyřízněte vykrajovátkem otvory pro krk a ruce, nožíkem a hřebenem na česání psa kabátek uprostřed ozdobte. Potom všechny konce zahrňte dospodu figurky.

Vlásky

Z vyváleného plátku vyřízněte oválek. Nožíkem naznačte pěšinku a potom nakrájejte jednotlivé vlásky. Připevněte k hlavičce a vytvarujte.

Šál a plachetka

Šál je obdélníček z vyváleného těsta, kterým zahalíte figurku jako do skutečné látky. Podobně vytvořte i plachetku, kterou pokryjete část hlavičky a ramena.

Ostatní postavičky betlému vytvoříte obdobně, stačí trocha fantazie.

Připadá vám betlém jako příliš složitý úkol? Mrkněte na jednoduchou perníkovou chaloupku!

A příští čtvrtek se můžete těšit na návod k háčkovanému baretu.

Vánoční speciál Praktické ženy Šikovná máma je v prodeji. Nabízí 52 návodů na snadné vánoční tvoření pro děti i jejich rodiče.

Najdete zde návod na vánoční polštář s losem, čertovský polštářek do postele se vzkazem nebo uvítací silvestrovský věnec na dveře, který je vytvořen z chleba!