Šikovná máma - Vizovický betlém krok za krokem

Příprava vizovického pečiva bezesporu patří k nejkrásnějším tradičním lidovým činnostem. Než nastane shon s cukrovím, upečte si figurky a ozdoby z těsta. Sváteční nálada vás nemine…

Vytvořte si vlastní betlém z tradičního vizovického těsta

Tip kafe.cz: Hotový betlém bude skvěle vypadat v keramické míse, nebo, pokud figurkám zezadu přilepíte špejle, tak i zapíchnutý do vánočky.

Zkuste s naší pomocí vymodelovat půvabné figurky.


Důležitá je správná a důkladná příprava těsta. Z dobře vypracované hmoty potom už krok za krokem vytvoříte jednotlivé postavičky. Nevadí, pokud nebudou vypadat přesně jako ty, které vytvořila Miluše Šímová. Jejich půvab bude v jejich jedinečnosti a v tom, že jste si je vytvořili sami. S každou další figurkou se budete zlepšovat, získávat potřebný „grif“ a zkušenosti s modelováním.

Těsto: 250 g hladké mouky, 1 dcl vody, nástroje na vykrajování a zdobení, semínka řepky
Příprava: Máte-li dost sil, tak těsto hodinu zpracovávejte a hodinu nechte odpočívat. Zpracovávat můžete i po chvílích, těsto zakrývejte mokrou utěrkou.

Hotové figurky nechte před pečením hodinu oschnout, pak natřete vajíčkem a pečte dvě hodiny na 70 °C a dvě na 90 °C.

Čtěte dál, jak na to!

 

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Mám strach vycházet z domu

V noci mě probouzí můj vlastní křik plný hrůzy. Jsem zpocená, srdce mi buší. Zase se mi o tom zdálo. O tom, jak mě přepadl na ulici ten opilý chlap.…

Akční letáky