Šikovná kuchařka – prosinec 2012
V prodeji od 4. 12. do 5. 1. 2013
Lahůdky, které oživí váš sváteční stůl. Od polévek přes hlavní jídla až po moučníky. To vše najdete v Šikovné kuchařce. A kdybyste náhodou nevěděli, co vybrat, sestavili jsme pro vás hned několik svátečních menu. Všechny recepty jsou přehledné, jednoduché a především výborné. Celý časopis koupíte jen za 12 Kč.
Co můžete s Šikovnou kuchařkou uvařit či upéct:
hráškovou polévku
kulajdu s houbami
boršč
rychlou rybí polévku
marinované steaky
husičku na medu
kapra na slanině
pusinky se šlehačkou
jablka v županu
a mnoho dalšího…
Vybrali jsme pro vás lákavé moučníky z čokolády na slavností chvíle.
Ořechovočokoládové košíčky
Co budete potřebovat: Těsto: 100 g vařených brambor, 100 g polohrubé mouky, 80 g čokolády, 60 g cukru, 50 g mletých ořechů, tuk na vymazání formiček. Náplň: 1 a 1/2 měkkého banánu, 60 g cukru, 1 žloutek, 1 citron, 20 g másla. Na ozdobení: 1 dl smetany ke šlehání, 15 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu, 1/2 banánu, 1 lžičku nasekaných pistácií (nesolených), trochu citronové šťávy.
Postup:
Brambory oloupeme a nastrouháme je najemno. Přidáme cukr, mouku, mleté ořechy a rozpuštěnou čokoládu a opatrně zpracujeme, až vznikne vláčné těsto. Kousky těsta namačkáme do vymazaných formiček na košíčky a pečeme asi 10 minut při 180 °C. Košíčky po upečení ihned vyklopíme z formiček.
Na náplň zahřejeme přecezenou šťávu z citronu s cukrem a malou sklenkou vody. Vmícháme rozmačkaný banán a vaříme za stálého míchání, až vznikne hustý hladký krém. Stáhneme ho z ohně a rychle v něm rozmícháme žloutek. Krém znovu zahřejeme a při nízké teplotě mícháme, dokud znovu nezhoustne. Pak ho přelijeme do misky a po vychladnutí do něj vmícháme změklé máslo.
Krém nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do košíčků, doplníme je šlehačkou, tenkými plátky ananasu a banánu potřenými citronovou štávou a posypeme pistáciemi.
Mohlo by vás zajímat: Šikovná kuchařka - Recepty na šlehačkové vánoční sny
Čokoládové kostky s pistáciemi
Co budete potřebovat: Korpus: 100 g mléčné čokolády, 70 g pražených vyloupaných nesolených mletých pistáciových oříšků, 50 g másla. Krém: 150 g másla, 150 g smetany ke šlehání, 125 g moučkového cukru, 4 žloutky, 75 g tmavého kvalitního kakaa, 75 g kvalitní hořké čokolády. Na posypání a ozdobení: 1 lžíce nasekaných vyloupaných nesolených pistáciových oříšků, čerstvé jahody, lístky čerstvé máty.
Postup:
Na korpus rozehřejeme čokoládu s máslem v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Přimícháme oříšky, hmotu nalijeme do hranaté formy vyložené alobalem a necháme ztuhnout.
Mezitím připravíme krém. Nakrájenou hořkou čokoládu, máslo a moučkový cukr necháme rozpustit v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Přidáme kakao a žloutky, misku vyjmeme z lázně a vše umícháme dohladka. Vmícháme ušlehanou smetanu, hmotu nalijeme na připravený ztuhlý korpus, povrch uhladíme a necháme vše dobře ztuhnout v chladu do druhého dne.
Ztuhlý dezert nakrájíme teplým nožem na kostky, upravíme je na dezertní talířky, každý řez posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme půlkami jahod a lístečky máty.
TIP: Pro dospělé můžete do krémové náplně přidat trochu koňaku. Pak ale o něco snižte množství šlehačky, aby krém nebyl příliš řídký.