Těch je samozřejmě na světě mnohem více, ale pět z nich na obálce časopisu představuje jejich zástupce. Proto také máte poprvé možnost vybrat si i z více obálek časopisu National Geographic.

Joel Sartore, fotograf National Geographic, dlouhé roky dokumentuje zástupce mizejících zvířat po celém světě a postupně z nich skládá jakousi novodobou archu. Na rozdíl od biblického Noema je však nezachraňuje fyzicky, ale zaznamenává je alespoň obrazově jako připomínku pro příští generace, pokud se nám je už nepodaří zachránit.

Sartore na svoji fotoarchu „nalodil“ i nosorožce bílého, jehož poslední exempláře opatruje zoo ve Dvoře Králové. Když je vloni v Česku fotografoval, bylo jich ještě pět. Dnes už jsou pouze tři, protože dva mezitím uhynuli, včetně samice, kterou posmrtně máte možnost vidět v dubnovém vydání. Není to nejpádnější (byť smutný) důkaz toho, že fotoarcha bude možná to jediné, co nám po dnes kriticky ohrožených, zítra však pravděpodobně již vymřelých druzích zůstane?

Časopis je v prodeji od 8. 4. Pokud byste na stáncích nesehnali vaše zvíře, můžete si vybranou variantu objednat přes e-mail astrosat@send.cz nebo telefon 225 985 225 za 99 Kč (včetně poštovného).

Prohlédněte si všech pět titulek.