Ve výpočtu termínu porodu a délky těhotenství příliš nepomohla ani tehdejší odborná literatura. „Doba setkání se vajíčka s mužskou buňkou semennou jest zcela neznámou. Právě proto doba trvání těhotenství dá se určiti jenom přibližně,“ uvádí kniha Žena, její krása a život pohlavní, která byla vydána v roce 1920.

V pojednání se pak objevuje poněkud podivný a nepříliš jasný návod, podle něhož se před 100 lety prý běžně odhadovala doba porodu: „Odečteme tři měsíce od počátku poslední čmýry (menstruace) a přičteme osm dnů.“ Existovala ale i další a poněkud spolehlivější metoda. Jakmile matka ucítila v břiše první zřetelné pohyby plodu nebo tlukot jeho srdce, dalo se předpokládat, že porod nastane přibližně do čtyř měsíců a 14 dnů.

Nepříliš jasné představy mělo tehdejší lékařství také o příčinách průvodních jevů těhotenství. „Ženy, které poprvé počaly, trpívají závratí, stavem slabosti, zvracením a. j. Obtíže tyto způsobeny jsou usazením se vajíčka na stěně děložní, což má za následek nával krve k rodidlům a jakési porušení celkového oběhu krevního,“ píše se v knize.

Na konci kapitoly se uvádí doporučení, podle něhož má gravidní žena udržovat pravidelnou každodenní stolici a vyvarovat se těsného oděvu, především šněrovačky.

Jak se počítá termín porodu dnes

Lékaři počítají délku těhotenství od prvního dne poslední menstruace před otěhotněním. Jedná se o určité zjednodušení, jehož důvodem je skutečnost, že počátek poslední menstruace je jediným spolehlivým datem, od kterého je možné začít těhotenství počítat.

Cílem výpočtu není stanovení toho, kdy došlo k oplodnění (předpokládá se, že k němu došlo 14 dní po začátku menstruace), ale určení předpokládaného termínu porodu. Těhotenství počítané od prvního dne poslední menstruace trvá zhruba 40 týdnů, předpokládaným termínem porodu je poslední den 40. týdne těhotenství.