Je velice důležité s děťátkem manipulovat opravdu pomalu, něžně a hlavně v souladu s jeho psychomotorickým vývojem.

Pro novorozence je adaptace na život mimo dělohu velice složitým a náročným procesem. Představte si situaci, že vyletíte na Měsíc, kde jsou úplně odlišné podmínky pro život, než na které jsme zvyklí. Jak se budete asi cítit? Pomohlo by vám, kdyby vám tam někdo vytvořil alespoň pro začátek podmínky podobné těm tady na Zemi, dokud si trochu nezvyknete? Pravděpodobně ano.

Vytvořte miminku v prvních minutách, dnech a měsících podmínky co nejvíce podobné těm, jaké mělo v děloze.

Dejte děťátku peřinku

Novorozeneci mívají nestabilní polohu na zádech, a to díky flexnímu držení končetin, mírnému záklonu hlavičky, která často přepadává k jedné straně. Rozvinout těžiště na střed těla se dítě bude teprve postupně učit. Pořiďte mu péřovou peřinku. Zajistí teplo, měkko, ohraničený prostor a pocit bezpečí. A to jsou přesně podmínky, na které bylo do teď zvyklé u maminky v bříšku. Díky peří peřinka vytvoří takzvané hnízdečko, které mu pomůže odpočívat rovně, tělíčko se do něj propadne tak, že zádíčka leží na rovné podložce, hlavička je v prodloužení šíje a ručičky a nožičky se lehce nadzvednou a mohou se krásně uvolnit.

Vyvarujte se chyb

Nosíme ho převážně v pozici klubíčka, kdy mu tak nabídneme schoulení tělíčka, a tím zároveň respektujeme jeho flexní držení končetin a dodáváme mu tak pocit bezpečí a jistoty. Pozici tygříka používáme na odříhnutí a pozici klokánka jen jako přechodnou pozici do ostatních pozic. Vždy klubíčko pravidelně střídáme na obě strany. Zabráníme tak nežádoucí preferenci v otáčení hlavičky a vychýlení tělíčka k jedné straně.

Svislá poloha při nošení? V žádném případě!

Rodiče se často nevědomky doupouštějí této závažné chyby v manipulaci a své dítě nosí ve sviské poloze. Neuvědomují si při tom, že hlavička miminka váží třetinu toho co tělo, a je tedy velice těžká. Zatím neposílená zádíčka ji jen obtížně nesou. Při takové manipulaci dochází ke zvýšenému tlaku hlavičky na páteř, dochází k nesouměrnému stlačení meziobratlových plotének, může dojít k vychýlení páteře k jedné straně, zvětšení lordózy v bederní oblasti, záklonu a vychýlení hlavičky k jedné straně, nervovému dráždění mimo jiné i třeba zvýšenému ublinkávání.

Zajistěte bezpečí, lásku a nechvátejte

Při koupání balíme miminko do plenky a koupeme tak vždy v poloze klubíčka. Jedině tak se bude cítit v bezpečí a při koupání se uvolní. Koupání v poloze v leže na zádech je pro miminko velice stresující a velký prostor vany mu bere pocit bezpečí.

Vnímejte vrozené reflexy

Po narození má miminko několik vrozených reflexů. Jedním z nich je Moroův reflex, neboli reflex úlekový. Dítě po leknutí rozhodí ručičky a roztáhne prsty do široka. Maminky, které tento reflex neznají, si jej mnohdy vysvětlují mylně, mají dojem, že dítě po nich natahuje ručičky. Bohužel tento reflex značí stres. Maminkám by naopak měl signalizovat, aby zpomalily, děťátko neděsily a vše dělaly pomalu a s láskou. Na dobrém životním startu hodně záleží.

Za týden vám přineseme další část seriálu o manipulaci s miminky.

Chcete se o správné manipulaci s miminky dozvědět více?

Kontaktujte autorku článku - lektorku psychomotorického vývoje dětí Jitku Rubešovou a přihlaste se do kurzů pro rodiče, které pořádá.

www.vyvojdeti.cz