Ryby v novém

Kapr je s Vánoci spjatý sotva sto let a každý rok se musí prát o pozornost s kuřecími řízky a vinnou klobásou. Škoda, že jsou v Česku opomíjené všechny ryby, jejich chuť je přitom lahodná a dají se upravit na mnoho způsobů. Jsou lehké a díky své jemné chuti dávají hodně prostoru pro experimenty s kořením a marinádami.

Pro začátečníky

Některé druhy ryb už v českém jídelníčku své místo našly. Losos a treska patří mezi ty nejoblíbenější. Vždy je ale nutné koupit hned po vylovení zamrazené filety, které nenasají vodu a uchovají si jemnou strukturu. Rybí drť stlačená do úhledných cihliček se na pánvi zmenší o polovinu a místo vláčného steaku zbyde nevzhledný škvarek.

Poměrně oblíbení jsou i pstruzi a amuři. Vybírání kostí a přehrabování se mezi rybí kůží bohužel většinu lidí odradí. Stačí se ale naučit jednoduchý trik, jak správně a rychle filetovat.

Osušeného a šupin zbaveného pstruha (nebo jinou rybu) položte na bok a filetovacím nožem zajeďte do místa za hlavou. V polovině řezu otočte nůž ostřím k ocasu a plynulým tahem kopírujte páteř. Vznikne tak první filet. Zbytek ryby otočte odhalenou páteří dolů a postupujte úplně stejně. Hlavu i odřezky odložte na rybí vývar. Filety položte kůží dolů, vezměte pinzetu a odstraňte poslední viditelné kůstky.

Pro experty

K tuňákům, mečounům, pražmám, halibutům a tilápiím, které proslavilo Galilejské jezero v Izraeli, přistupují lidé prozatím chladně a domácí přípravy se bojí. Většina z nich se však připravuje jako mnohem známější ryby. Většinou stačí lžíce přepuštěného másla, oblíbené bylinky a pár kapek citronu.

Nekorunovaný král

Poslední roky se do popředí prodral úhoř. Roky opomíjená ryba se stala lahůdkou, za kterou se platí zlatem. Je vynikající - dušený, na másle, v polévce i uzený.

Nahlédněte do galerie a inspirujte se výčtem ryb, které si zaslouží místo na vánoční tabuli.