Dlouho se čekalo na jasné vyjádření vlády, je-li nutné, aby roušky nosily i děti. Verdikt byl nekompromisní, zakrytá ústa a nos musí mít všichni, kteří se pohybují ve volném prostoru. Výjimka neplatí ani pro děti a nemluvňata. Na jedné straně stojí fakt, že se koronavirus dětem vyhýbá, na straně druhé obavy rodičů, jak své děti přinutí mít částečně zahalený obličej.

Za nedodržení hrozí přestupky za porušení veřejného pořádku a finanční pokuty do deseti tisíc korun. V drtivé většině případů prozatím stačila jen domluva mezi jednotlivci a policisty.

Možnosti

Některé děti zakrytý obličej nesnesou a klasické roušky se vyrábí až od tří let. Dětičky je potřeba motivovat a přiměřenou formou vzhledem k jejich věku jim vysvětlit, co se děje. Případně můžete nosení roušky pojmout jako hru.

Pro menší děti jsou k dispozici pevně uvázané šály nebo dobře přiléhající nákrčníky přetažené přes ústa. Při přenášení malých dětí v nosítku mají rodiče mnohem větší přehled o ochraně obličeje než při cestování v kočárku, kde si dítě snadno obličej odkryje.

Výroba

Na dětské roušky použijte jemnou bavlnu s hladkým povrchem, gumičky kolem uší by měly být kulaté a tenké, aby nedřely ouška. Ležící děti by určitě neměly mít zavazovací roušky, uzlíky by je na temeni hlavy tlačily. Střihy jsou stejné jako u dospělých, jen je potřeba je uzpůsobit rozměrům dětské hlavičky. Na roušku pro dospělé se počítá se čtvercem látky s délkou strany 21 centimetrů.

Pohrát si můžete se vzory, které děti zaujmou a nebudou je zbytečně stresovat. Velice oblíbené jsou i rodinné ochranné pomůcky, kdy rodiče i děti zvolí stejný motiv.

Vystřihněte čtverec a sežehlte na něm sklady tak, aby rozměr odpovídal výsledné velikosti (tvář dítěte). Boční strany sešijte a vytvořte tunýlek pro provlečení gumičky nebo tkalounu.

Zkusit můžete také roušku, která je součástí dudlíku. Vždy ale dbejte na bezpečnost a své dítě bedlivě hlídejte.