Těžké rozhodnutí

Nebýt svérázného rozhodnutí, nikdo by se nedozvěděl, že Rose Marie žila s ohromnou tělesnou vadou, kdy její orgány byly zrcadlově obrácené a nelogicky propojené. Pacienty s takovou diagnózou většinou provází vážné komplikace a srdeční vady a nedožívají se více než pěti let. Závažné anomálie dokáže odhalit detailní vyšetření už během těhotenství, které je v drtivé většině případů ukončeno, aby se předešlo tragédii a zmařenému životu bez naděje na léčbu.

Pomoc

Rose Marie se narodila v roce 1918 ve Waldportu. Za celý svůj život navštívila lékaře jen během těhotenství, jinak se těšila velmi dobrému zdraví. Byla neustále v pohybu, běhala a velice dobře plavala. Svou potřebou pomáhat druhým byla pověstná a během druhé světové války byla ve sboru zdravotních sester, které podávaly první pomoc zraněným.

Jednou za sto let

Během rutinní pitvy, kdy měli studenti z univerzity prokázat během zkoušky z anatomie nabyté znalosti v praxi, přišel šok. V řezné ráně v místě, kde je běžně uloženo srdce, bylo prázdno. Srdce se nacházelo na druhé straně a bylo tepnami propojeno s dalšími orgány. Co mělo být vpravo, bylo vlevo. A naopak. Trávicí systém byl dokonce vzhůru nohama. Rose Marie měla velké štěstí, že se vyhnula srdeční vadě, která by její život ukončila předčasně. Díky tomu se dožila tak vysokého věku a její tělo je dnes vystaveno na univerzitě.