Podle zjištění Českého statistického úřadu je to bydlení, které vyčerpává rodinný rozpočet a předstihlo dokonce i jídlo, které bylo ještě nedávno na čelní příčce. Za co tedy nejvíce utratíme?

Bydlení

Ještě donedávna bylo podle statistik na prvním místě výdajů většiny domácností jídlo. Jenomže bydlení stále zdražuje, a tak Český statistický úřad přišel se zajímavým zjištěním – již na konci loňského roku lidé utratili nejvíce za bydlení, a to až 20,2 % příjmů celé domácnosti. Reálná čísla však hovoří ještě jinak – například rodina s čistým měsíčním příjmem 25 000 Kč bydlící ve velkém městě vydá za bydlení i 30 % rodinných příjmů (v případě pronájmu ještě více), a to často bez energií.

Jídlo

Potraviny jsou druhou nejvyšší položkou rodinných rozpočtů. Podle Českého statistického úřadu tvoří náklady průměrné rodiny na potraviny 19,4 % všech příjmů. Tato položka však nezahrnuje alkohol a cigarety. Pokud kouříte a dopřejete si nějakou tu skleničku, stojí vás to měsíčně zhruba o 3 % příjmů více.

KAFE.cz zjistilo:

V porovnání s Evropou na tom s výdaji za jídlo nejsme tak špatně a patříme k dobrému průměru. Mnohem více si debužírují v Lotyšsku, kde na potraviny padne až polovina rozpočtu. Naopak nejméně za jídlo vydají v Nizozemí (14,3 %).

Zábava a doprava

Další vysoké položky v rodinných financích představují náklady na dopravu (9,9 % příjmů) a na kulturu a zábavu, do níž lidé neváhají investovat až 10 % toho, co společně vydělají. I když podle odborníků je právě v této kategorii vidět největší tendence lidí k šetření.

KAFE.cz zjistilo:

V rámci Evropské unie na tom s výdaji za dopravu a zábavu opět nejsme nijak zle. Nejvíce za dopravu totiž utratí Finové (24,2 % rozpočtu) a do zábavy nejvíce investují obyvatelé Velké Británie (26,2 % rodinného rozpočtu).

Stravování venku, ubytování

Tendence k šetření je podle odborníků patrná především na omezení stravování v restauracích, stejně jako ubytování mimo domov. Za tyto položky utratí průměrná česká rodina dle statistik 4,5 % svých příjmů.

Oblečení

Oblečení a obuv patří k dalším výrazným položkám každé domácnosti. Dle tabulek za něj vydáme měsíčně 6,2 % svých rodinných příjmů. I zde se však projevují tendence šetřit – lidé více nakupují ve slevách, případně v second-handech.

KAFE.cz zjistilo:

V rámci Evropy rozhodně nepatříme k rekordmanům, co se výdajů za oblečení týká. Řekové za ně utratí 9,3 % příjmů, Italové potom 8,8 %.