Pikantní vepřové řízky

Na 4 porce budete potřebovat:
vepřové maso 4 porce (kotlety)
pomeranč 1/2 kusu
koňak (40%) 1 lžíce
olej 3 lžíce
paprika feferonka 1 kus
paprika žlutá 1 kus
mrkev 2 kusy
cibulová nať 2 kusy
cibule červená 1 kus
šťáva 250 mililitrů (mrkev-pomeranč )
moučka škrobová 1 lžička
šťáva citronová 2 lžíce
sůl
pepř

Postup přípravy
Řízky lehce naklepejte, osolte, pokapejte šťávou z 1/2 pomeranče smíchanou se lžící koňaku a nechte rozležet. Na pánvi vytřené olejem nebo na grilu maso opečte z obou stran doměkka.

Zpěňte na oleji drobně nakrájenou feferonku, na nudličky nakrájenou papriku, na nudličky nakrájené mrkve, nasekané naťové cibulky a na měsíčky nakrájenou červenou cibuli.

Smíchejte šťávu se škrobovou moučkou, citronovou šťávou, solí, pepřem, nalijte na zeleninu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s rýží.

Prostudujte si i následující recepty, jistě si vyberete. Stačí kliknout na šipku.

Bezlepkový krůtí řízek

Na 4 porce budete potřebovat:
krůtí maso 4 plátky
máslo (přepuštěné nebo rostlinný tuk)

Quinoový trojobal:
mouka kukuřičná (s quinoovými vločkami v poměru 1:1)
quinoové vločky
sýr 40 gramů (parmazánového typu)
mléko (několik lžic)
vejce 1 kus
petržel hladkolistá
tymián (či jiné bylinky)
citronová kůra
sůl
pepř

Postup přípravy
Kukuřičnou mouku samostatně vysypte do první misky a lehce osolte. Vejce rozklepněte do druhé misky, lehce osolte, opepřete a zřeďte malým množstvím mléka. Směs rozmíchejte.

Quinoové vločky smíchejte s nasekanými bylinkami, sýrem a citronovou kůrou, osolte a opepřete.

Maso obalte nejprve v kukuřičné mouce, následně ve směsi vajec a mléka a nakonec v quinoové směsi.

Obalené řízky smažte v přepuštěném másle. To dodá jídlu krásnou specifickou chuť. Je možné použít i kvalitní fritovací olej.

Plněné kuřecí řízky

Na 4 porce budete potřebovat:
kuřecí maso 4 kusy (prsa)
feferonková pasta
džem 2 lžíce (meruňkový nebo broskvový )
ovoce 6 kusů (větší meruňky nebo broskve)
paprika 2 kusy (feferonky nebo kapie)
olej 1 lžíce
máslo 1 lžíce
šťáva citronová 1 lžíce



Postup přípravy
Mezi potravinářskou fólií tence rozklepejte kuřecí řízky. Maso osolte, potřete pastou z feferonek. Na každý plátek dejte lžičku džemu, půlku meruňky nebo broskve, přehněte a sepněte jehlami nebo špejlemi. Na pánvi rozehřejte olej, řízky z obou stran opečte, přendejte do pekáčku, potřete džemem a vložte do předehřáté trouby. Zapečte 10 - 15 minut při 180 °C.

Zbytek ovoce nakrájejte na dílky, střídavě s kousky feferonek (nebo kapie) napíchněte na špejle, špízky potřete citronovou šťávou a lehce je prohřejte ze všech stran na pánvi na másle.

Do každého řízku zapíchněte 1 špízek a podávejte s různě upravenými bramborami.

Krůtí řízky v sýrové krustě

Na 4 porce budete potřebovat:
krůtí maso 4 porce (řízky z prsou)
chléb toastový 5 plátků (tvrdší)
sýr Ementál 60 gramů (45 % t. v s. najemno nastrouhaný)
vejce 1 kus
pepř černý (mletý)
sůl
tuk ztužený (100%)



Postup přípravy
Chléb nastrouháme a promícháme se sýrem a pepřem.

Mírně naklepané krůtí řízky z obou stran osolíme, obalíme v rozšlehaném vejci a pak v chlebové směsi.

Smažíme pozvolna v rozpáleném tuku z každé strany asi 3 minuty dozlatova.

Ovčácké řízky

Na 4 porce budete potřebovat:
skopové maso 4 plátky (skopová, nebo jehněčí, případně vepřová kýta)
sýr Brynza 150 gramů
máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
sůl
olej (na smažení)
petržel kadeřavá/kudrnka (na ozdobení)

Na obalení:
mouka pšeničná hladká (podle potřeby)
vejce 2 kusy
strouhanka

Postup přípravy
Plátky masa naklepejte, osolte a potřete máslem.

Brynzu rozmíchejte s nasekanou petrželkou. Na plátky masa natřete z jedné strany brynzu, přeložte napůl a sepněte párátkem nebo jehlou.
Řízky obalte v trojobalu a usmažte na rozpáleném oleji z obou stran doměkka.

Podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší a s hlávkovým či okurkovým salátem.

#clanek|3521874|3521865#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!