Říjen: Měsíc jako stvořený pro sklizeň zeleniny

Jak nakládat na zahrádce s jednotlivými druhy košťálové a listové zeleniny v době, kdy zima začíná klepat na dveře?

Říjen je hlavním obdobím sklizně zeleniny – košťálové i listové. Vlhké podzimní počasí, které pro něj bývá typické, přeje dorůstání kořenů, a proto je dobré počkat se sklizní co nejdéle, ideálně do konce měsíce. Výjimku tvoří zelí, se kterým je lepší nečekat a sklidit již počátkem října.

Kořenová zelenina

Kořenovou zeleninu se doporučuje sklízet za sucha, a to z jednoduchého důvodu - aby byly suché její kořeny. Aby vám nezvadly, nezapomeňte odstranit natě. Na konci měsíce je také čas pro sklizeň letního pórku (zimní odrůdy vydrží až do -15 stupňů Celsia) a plodové zeleniny.

Jak využít rajčata?

A co s rajčaty, která nedozrála? Použijte je do čalamád nebo si užívejte výborného leča!

Ideální sklep

Pokud jste měli hojnou sklizeň, neváhejte s jejím zpracováním. Poškozené kořeny neskladujte, ale nechejte si je pro brzkou spotřebu. Očištěné je můžete uložit do mrazáku. Naopak kořeny zdravé připravte na skladování ve větraném chladném sklepě – a ideálně ve vlhkém písku. Nikdy je nedávejte do igelitových sáčků, kde by vám zelenina shnila! A jak by měl vypadat dokonalý skladovací prostor? Sklep, který nepromrzne – se zimní teplotou mezi 2 a 4 stupni Celsia, na jaře okolo 6 stupňů Celsia. Vlhkost vzduchu by měla být vysoká – mezi 80 a 90 %. Pokud chcete mít zeleninu co nejlepší, neskladujte ji dohromady s ovocem.

Pozor na ranní mrazíky!

Protože v říjnu přicházejí ranní mrazíky, je dobré na ně nezapomenout. Jestli jste nespotřebovali celer, umístěte jej raději do sklepa. Mráz by mohl ohrozit i kedluben, proto i tu je dobré sklidit a umístit do písku ve sklepě, anebo do krechtů z hlíny. Do nich se doporučuje uložit i mrkev pro delší skladování.

Kde neuškodí ani větší mrazík

Větší mrazy (až -6 stupňů Celsia) naopak snese čekanka salátová a ani kadeřávku neuškodí, když v noci několikrát přejde mrazem. O růžičkové kapustě se traduje názor, že je velmi mrazuvzdorná. Pozor ale na to, jakou máte odrůdu. Některá by totiž mrazy přežít nemusela…

S křenem raději ven

Zapomenout nesmíme ani na křen, který je třeba koncem měsíce vyrýt ze země, protože ze zmrzlé půdy bychom jej ven dostali jen stěží. Podobně je na tom petržel a černý kořen: i když mráz snesou, je lepší je vyrýt koncem října, jinak bychom se k nim jen tak lehce dostat nemuseli.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek