Téměř každá menší česká, moravská i slezská vesnička se pyšní alespoň jednou hospodou. Každý má svobodnou volbu při výběru kuřáckého nebo nekuřáckého prostředí, české či cizokrajné kuchyně. Jak ale hospody vypadaly za socialistické éry?

Jídelníček na stránku a karafiát na stole
Obsluha vás obvykle přivítala nevrlým pohledem. Na stolech se skvěly seprané a vytahané ubrusy s vázičkou a umělým karafiátem a na omlácených stěnách nechyběla životně důležitá oznámení typu Soutěžíme o titul socialistického bojovníka práce. Zapomeňte na rozkládací a několikastránkové jídelní lístky, jaké znáte z dnešní doby, dříve se jídelníček kuchařům vešel na jeden list včetně předkrmů, polévek, hotovek a moučníků.

Předkrmy a polévky – od korunky
Ti odvážnější a majetnější mohli začít jídelní hody připraveným tatarským biftekem včetně topinky za 11,10 Kčs, na vegetariány čekal oblíbený sýr Javor s kouskem másla za 4,60 Kčs. Polévka byla na každý den pouze jedna, ovšem s mnohými variacemi (např. Hovězí s kapáním, s celestýnskými nudlemi, obyčejnými nudlemi nebo knedlíčky) a za lidovou cenu kolem 1 Kčs.

Tradiční kuchyně za minimální ceny
Naopak nabídka hotových jídel byla pestrá, ale svým množstvím 100 g ne vždy zaplnila hladové žaludky svých strávníků. Kromě tradičního českého pokrmu – gulášů (hovězí, vepřový, vídeňský nebo segedínský) byla v nabídce i vepřová plec na houbách, vepřové rizoto nebo znojemská hovězí pečeně. Cenová relace hlavních jídel se pohybovala v rozmezí od 4,80 Kčs do 10,80 za anglický rostbíf s novými bramborami.

Na hranolky zapomeňte. Sláva bramborám!
Gurmáni a fajnšmekři s dostatkem času, trpělivosti a fantazie si vybírali ze sekce jídla na objednávku buď z ryb na jakýkoliv způsob za necelých 10 Kčs, nebo roštěnky či ražničí o celé 2 Kčs dražší. Milujete smažené hranolky, americké brambory nebo orestované kuličky? Zapomeňte! Pokud jste měla štěstí a byla příhodná doba, na vašem talíři přistály nové brambory s tradiční tatarskou omáčkou za 3,80 Kč a švestkovým kompotem za 1,50 Kčs. Utvořit za vydatným obědem sladkou tečku jste mohla palačinkou se zavařeninou za necelé 2 Kč. I u piva za 1,70 Kčs jste nemusela trpět hlady, ale občerstvit se chlebem namazaným třenou nivou nebo jednohubkou se sardelovým očkem. Obě pochoutky stály jednotných 2,60 Kčs.

Velký návrat Kofoly a limonád
V dnešní době budete těžko hledat jídla koupající se v UHO (univerzální hnědé omáčce). Ale bylo opravdu vše tak špatné? Určitě ne! Velký boom
v této době opět zažívají barevné točené limonády v podobě červené malinovky, žluté citronády nebo černé Kofoly. Návraty těchto tradičních nealkoholických socialistických nápojů jsou především díky nízké ceně, změně sortimentu a v neposlední řadě i trošce nostalgie. A jak jsme v úvodu naznačili, rodiče nám rozhodně ceny jídla a pití závidět nemusejí, protože ve výsledku jsou stejné jako v době jejich mládí. Vše se přibližně 10x zdražilo, stejně tak se změnila i průměrná výše platu. Jen teď je širší okruh výběru jak kvality a typu pokrmů, tak i přístupu k platícímu zákazníkovi
v duchu Náš zákazník, náš pán.

3x zajímavost KAFE.cz

  • V dnešní době je k dostání tradiční Kofola ze šedesátých let minulého století, ale i inovovaná sestra v podobě Kofoly s citrónovou příchutí nebo Kofoly bez cukru.
  • Objevily se i nově vyráběné žvýkačky Pedrino (bývalé Pedro), na trhu jsou i edice retročokolád.
  • V internetových aukcích můžete koupit i staré jídelní lístky, prodávají se zhruba za padesátikorunu.