V době komunismu byl velmi omezený výběr ve všem, takže se na školních pozemcích proháněly děti v jarmilkách a modrých kraťáskách, žvýkaly žvýkačky Pedro nebo Bajo, popíjely ovocný nápoj Olympus a měly žluté ruce a rozedřený jazyk od Vitacitu. Jaká přání vyslovovaly při dotazu, co chtějí k narozeninám, svátku nebo Vánocům?

Mončičák

Mončičáka dostal ve svém životě snad každý dnešní třicátník. Jednalo se o velice podivné plyšové zvířátko s dětským obličejem, velkýma očima, ušima, a některé druhy si dokázaly i cumlat palec. Barevná škála byla na svou dobu rozmanitá – od obyčejné hnědé, přes světle modrou, bílou, růžovou nebo pruhovanou.

Rubikova kostka

Prvním mechanickým hlavolamem, který slavil úspěch ihned od svého uvedení do prodeje, byla Rubikova kostka složená z dalších 27 menších kostiček. Vynálezcem byl maďarský sochař a architekt Ernő Rubik. Kostky byly v nejjednodušší variantě 2 x 2 x 2 až po nejsložitější 7 x 7 x 7, kromě klasické kostky měly tvar jehlanu, megamixu nebo domina.

Céčka

Kdo nesbíral céčka, jako by nebyl! Zpěvák Michal David o nich dokonce složil písničku. Plastové výlisky ve tvaru písmene C v různých barvách, průhlednosti či perleťových nebo fosforeskujících efektech byly původně určeny jako součást závěsů do oken a dveří. Časem se na trhu objevily i další tvary S, G, E nebo paragraf. Céčka sloužila jako sázka do hry, házela se s nimi čára nebo se v řetěze připnula na kalhoty.

Merkur – děrovaný plech, šroubky a matičky

Merkur, stavebnice, která pamatuje i prvního československého prezidenta. Dalo se z ní sestavit cokoli, co si malé dítě usmyslelo. Pásky a profily různých tvarů a délek se pod šikovnýma rukama malých stavitelů přeměnily na autíčka, jeřáby, lokomotivy, nebo dokonce i ve vysokou pec. Pomocí stavebnice se dokonce daly amatérsky vyrábět i jednoduché plotry.

Tip KAFE.cz

Navštivte Muzeum stavebnice Merkur (Police nad Metují), více na www.merkurpolice.cz.

Hliněnky a skleněnky

Snad každý školák si dlouhou přestávku zkracoval cvrnkáním kuliček do nedalekého důlku, který patou zřídil v travnatém pozemku. Vítěz si od poražených vždy mohl vybrat jejich nejhezčí kousek – většinou se jednalo o čirou kuličku s barevnou kombinací uprostřed, tzv. duhovku. V dnešní době se hliněné kuličky již neprodávají a ani ty skleněné nepatří mezi žádaný artikl.

Atari – výdobytek socialistické techniky

Pokud se pod vánočním stromečkem v 80. letech minulého století objevila obdélníková krabice větších rozměrů, bylo jasné, že se členem rodiny stane Atari 800XL (později se jeho soupeřem stal počítač Sinclair ZX Spectrum). Každý uživatel musel být tak trochu samoukem a programování prováděl metodou pokus a omyl. Jedinou hrou, která se dala hrát, byla River Raid pro dva hráče. Cílem hry bylo úspěšně řídit letadélko, letící nad řekou, skrz helikoptéry, balóny, tanky a lodě. Zajímavé je, že programátorem této hry byla žena – Američanka Carol Show.

Walkman – chodící muž z Japonska

Od roku 1979 byly ulice plné mladých lidí, kteří se vlnili v rytmu hudby, na opasku se jim pohupoval přenosný hudební přehrávač velikosti peněženek a na uších měli sluchátka, za která by se nemusel stydět ani Otík z filmu Vesničko má, středisková. Jednalo se o revoluční přístroje v poslechu hudby při chůzi – tzv. walkmany. Později byly tyto jedinečné archivní kousky vytlačeny moderními MP3, mobilními telefony nebo hodinkami. Z Japonska k nám mimochodem připutovala i další elektronická vymoženost – virtuální zvířátko tamagotchi.

Angličáky – malé hračky pro velké kluky

Angličáky milovali všichni, ať se jednalo o dárek pro malého potomka, nebo archivní kousek pro sběratele. Modely autíček jsou zmenšeninou skutečných automobilů v určitém měřítku, jsou vyráběny z kovu, plastu a gumy. V naší zemi vítězily z důvodů cestovních omezení modely především československých značek – Tatra, Liaz, Avia nebo Pragovka.