Udržet si vnitřek bytu v módním duchu včetně kvalitního a netradičního vybavení není v dnešní době žádný problém. Stačí navštívit pár specializovaných obchodů, bazarů a starožitnictví a na vlastní oči se přesvědčíte, jaké zajímavé poklady jsou zde ukryty.

Při koupi nového vybavení v retro stylu byste měla mít na paměti, že vám pronikne do celého života. Odrazí se nejen na nábytku, ale i na drobných doplňcích jako je přístroj na kávu, stojánek na zubní kartáčky nebo kalhoty do zvonu.

Secese, nebo baroko? Styly nemíchejte!

Existují určitá pravidla, která musíte dodržet, aby výsledkem náročné práce při zařizování interiéru vašeho bytu nebyla jen kýčovitá všehochuť. Především nesmíte míchat věci z různých historických období, takže se předem ujistěte a rozhodněte, zda jsou vašemu srdci bližší baculaté tvary baroka, nebo jednoduché tvary kubismu.

Retro styl: Celek, nebo solitér?

Jakmile se romantický retro styl u vás doma zabydlí, máte dvě možnosti uspořádání interiéru. Buď si zařídíte kompletně celou místnost tak, aby si zachovala jednotný výraz, nebo si pořídíte několik výrazných kousků, které budou ostře kontrastovat s vládnoucí modernou okolního vybavení. Určitě neprohloupíte, pokud se poradíte s interiérovým designérem, protože vybavení interiéru původním starožitným nábytkem je úkol téměř nadlidský.

Výhodná a bezpečná investice

Kombinace tradičních výrobních procesů, jednoduché elegance, přírodního vzhledu a kvality moderních materiálů zaručuje retro nábytku odolnost a dlouhověkost. Snadněji se vám jej podaří zkombinovat i s moderními elektrospotřebiči, které se běžně v domácnostech používají. Proto je výhodné v tuto poměrně nejistou dobu investovat finance do retro nábytku, který pravidelně získává na ceně tím, jak se jednotlivá období dostávají do módy (v současnosti frčí 70. léta minulého století).

Dívčí pokoj z roku 1929, který přes den soužil jako herna a v noci jako ložnice.

Minimalistický styl v kuchyni

Určujícím znakem retro nábytku je jednoduchost, funkčnost, barevnost, pohodlí a především menší rozměry, kvůli kterým si můžete snadno zařídit kuchyň v retro duchu i v panelákovém bytě 2+1. Jídelní stoly jsou vyrobeny z kvalitní laminátové desky, jsou lehké a nezabírají příliš prostoru. Naopak u masivních židlí z bukového dřeva si můžete pomocí vhodně zvolené barvy potahu pohrát s celkovým barevným výsledkem místnosti. Ostatní vybavení by mělo být z nerezové oceli s čistými geometrickými liniemi, které na první pohled navodí vstřícný a přátelský pocit.

Odpočinek v obývacím pokoji

Centrální místností, ve které rodina tráví nejvíce času a považuje ji za srdce domácnosti, je obývací pokoj. I nové sedací soupravě můžete dodat starožitný vzhled „zretrovaným“ potažením, pod nohy pořídit pěkný umělý koberec, na stěnu umístit starý plakát a uši pohladit hudbou linoucí se ze starého vinylové desky v gramofonu.

Retro relaxace v koupelně

Koupelna již není místností, ve které člověk stráví jen tu nejnutnější dobu, ale chce se zde cítit dobře a odpočinout si. Stává se součástí hlavního obytného interiéru odděleného pouze mléčně průhlednou nebo čirou skleněnou stěnou. Nábytek je vyroben z masivního dřeva ošetřeného několika vrstvami laků chránícího před kontaktem s vodou, porcelánová umyvadla jsou doplněna deskami z přírodního mramoru a keramické zabudované vany jsou nahrazeny volně stojícími vanami ze syntetického kamene nebo akrylátu. Náročnější uživatelé ocení řezbu a intarzie, které imitují zastaralý povrch.

» Retro fotogalerie | » Přidat fotku

KAFE.cz doporučuje: Aktuální výstavy, které lze navštívit

Jan Vaněk – Civilizované bydlení pro každého
Až do 22. srpna si můžete v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy prohlédnout výstavu třebíčského rodáka, architekta, teoretika a podnikatele, který byl výraznou osobností meziválečné architektonické scény a kulturního života. Můžete se inspirovat jeho originálním chápáním bytového zařízení ve stylu první republiky a pokochat se nadčasovostí nábytku tehdejší doby.
Kam zajít: Muzeum hlavního města Prahy, hlavní budova Na Poříčí 52/1554

Klasicismus a biedermeier z knížecích lichtenštejnských sbírek
Obrazy, sochy, nábytek a užitný i dekorativní porcelán z první poloviny 19. století typický pro měšťanskou kulturu německy mluvících zemí včetně naší země je vystaven ve Valdštejnské jízdárně v Praze do 17. Října 2010.
Kam zajít: Valdštejnská jízdárna, Valdštejnská 3, Praha 1