Diskutujte: Jaké máte dosavadní zkušenosti s reformními změnami vy?

Pokud bychom chtěli být hyperstruční, pak zní přehled takto: Výrazné zdražení nejen kvůli vyšší DPH, změna zákoníku práce, přísnější podpora v nezaměstnanosti, nižší státní příspěvek na stavební spoření, změna poplatků v lékárnách, nová pravidla rodičovského příspěvku – a to stále není vše...

Zdražování

Sazba daně z přidané hodnoty vzrostla z deseti na čtrnáct procent. Což znamená zdražení potravin, nealkoholických nápojů, vodného a stočného, tepla, elektřiny, plynu, městské dopravy, knih, novin a časopisů, ubytování, vstupenek, léků a zdravotnických pomůcek, dětských plen, stavebních prací, dálničních zámek, mýtného, jízdného. Přitom některá zdražení nemají přímou souvislost se zvýšením daně.

Zákoník práce

Pokud u firmy nevydržíte alespoň dva roky, dostanete nižší odstupné. Přesčasy do 150 hodin v kalendářním roce budete mít zahrnuty paušálně v běžné mzdě – teprve nad oněch 150 hodin byste měli nárok na speciální hodinovou odměnu nebo volno. Smlouvy na dobu určitou budou platit maximálně tři roky a mohou se takto obnovit pouze třikrát. Zaměstnavatel rovněž nově nemá povinnost zlepšovat pracovní prostředí a vzhled pracovišť, nově má jen povinnost vytvářet zaměstnancům pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce. Velmi omezená je nově možnost převést si nevyčerpanou dovolenou do dalšího roku. Nevyčerpaná dovolená nepůjde proplatit.

Ministerstvo původně také navrhlo jednodušší výpovědi lidem, s jejichž výsledky není zaměstnavatel spokojen. Od tohoto návrhu ale nakonec upustilo, zůstane tedy dosavadní úprava.

Podpora v nezaměstnanosti

Pravidla pro podporu v nezaměstnanosti jsou nyní přísnější. O jeden rok se zkracuje takzvané rozhodné období, důležité pro nárok na podporu. Od třetího měsíce pobírání podpory by uchazeči o zaměstnání měli nově vykonávat veřejnou službu, pokud jim to úřad práce nabídne, a to až 20 hodin týdně. K podpoře si nelze přivydělávat na pracovní smlouvu ani na dohodu, i kdyby mělo jít o drobný příjem v řádu stovek korun.

V rámci projektu Docházka nezaměstnaných se musí část lidí bez práce hlásit několikrát týdně na pobočkách České pošty, respektive na kontaktních místech CzechPoint, což nyní kritizuje ombudsman jako neefektivní a s hledáním práce nesouvisející způsob.

Zaměstnavatelé už nemusí hlásit volná místa na Úřad práce, zavedla se také možnost převést zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Ty za to budou dostávat za každého uchazeče 5 000 korun, za jeho umístění 1 250 korun.

Stavební spoření a bydlení

Státní podpora stavebního spoření klesla na maximálně 2 000 korun ročně, a to včetně starých smluv uzavřených do roku 2003. Podpora zároveň klesne na maximálně 10 procent z uspořené částky v příslušném kalendářním roce. Skončilo také osvobození úroků od daně z příjmů, nově jsou zdaněny 15% sazbou jako úroky v bance.

Současně se zdražil poplatek za zápis do katastru nemovitostí, a to z 500 na 1 000 korun. Některá města také zvyšují daň z nemovitostí.

Životní a existenční minimum

Životní minimum pro jednotlivce činí nyní úžasných 3 410 korun, u domácnosti se počítá podle počtu členů – dva rodiče se dvěma dětmi mají nyní jako rodina životní minimum 10 562 korun. Existenční minimum stouplo z 2 020 korun na 2 200 korun. Vláda však neschválila zvýšení minimální mzdy, která tak zůstane na 8 000 korun měsíčně.

Sociální reforma, rodičovský příspěvek

Pravděpodobně nejdiskutovanější oblast tzv. reformy. Tříletá varianta rodičovského příspěvku klesne až o téměř 16 tisíc korun. Protože platí jednotný strop 220 tisíc, vyplatí se tedy dvouletá a čtyřletá varianta rodičovského příspěvku, kdy rodiče oproti dosavadnímu modelu získají navíc 3 400 Kč. Kdo neposílá dítě pravidelně do školy, přijde o část rodičovského příspěvku.

Dosavadních osm dávek pro zdravotně postižené se sjednotilo do dvou. Z pěti vznikl příspěvek na mobilitu, ze tří jednorázový příspěvek na pomůcky. Posudkoví lékaři o stavu postižení člověka rozhodnou nyní jen na základě 10, místo 39 úkonů.

Příspěvek na péči pro děti do 18 let (II. stupeň závislosti na pomoci) se zvýšil z 5 000 na 6 000 korun za předpokladu, že příjmy rodičů a příjmy osob s nimi společně posuzovaných nedosahují částky dvojnásobku životního minima rodiny.

Poskytování příspěvku na bydlení bude omezeno na maximálně sedm let během deseti let. Výjimkou zůstanou lidé starší 70 let a zdravotně postižení. Příspěvek budou moci úřady vyplácet přímo pronajímateli.

Už od ledna 2012 měli příjemci sociálních dávek dostat takzvanou sociální kartu. Její start ale zdržely nejasnosti kolem výběrového řízení na banku, která projekt zajistí. Výběrové řízení totiž na popud opoziční ČSSD prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Změny v důchodech

Lidé, kteří půjdou do předčasné penze o více než 360 kalendářních dní dříve, dostanou od státu méně peněz než dosud. Věk odchodu do důchodu se postupně zvyšuje ze 65 na 73 let. Další, a výraznější změny by měly platit od roku 2013.

Zdravotnické poplatky

  • V nemocnicích se zvedl poplatek ze 60 na 100 Kč. Za léky do 50 korun je nutné si připlatit, stejně jako za podpůrné léky, třeba na migrénu nebo vysoký tlak. V lékárnách by se již nemělo platit 30 Kč za položku na receptu, ale za celý recept.
  • Připlatíte si, pokud chcete kvalitnější sádru, nitrooční čočky nebo některé vakcíny nepovinného očkování. Plánuje se poplatek 200 korun za návštěvu specialisty. Zpřísnily se podmínky pro přestup k jiné zdravotní pojišťovně.
  • Novinkou je i delší doba pro příjezd sanitky – nyní musí přijet do dvaceti minut. Dříve to bylo do 15 minut. A mimochodem – hasiči mají v zákoně stanovených deset minut!
  • Nejdiskutovanější částí zdravotní reformy je pak nutnost podpisu obou rodičů při lékařských zákrocích u nezletilých. Trhání mandlí, ošetření u zubaře, očkování, operace – navzdory přísaze lékaři bez podpisu obou rodičů na formuláři pošlou dítě bez ošetření zpět. I díky tomu mnozí rozvedení rodiče druhé podpisy falšují.