Recepty od pana Peterky – lehce, zdravě a profesionálně!

Šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace Drahomír Peterka, který dlouho působil také v michelinskou hvězdou oceněném hotelu Alcron v Praze, pro vás společně s produkty Kitchen Aid připravil recepty s nápaditými jednoduchými tipy, jak být za gastronomického profíka a skvěle pohostit nejen své přátele, ale i sama sebe kvalitním a zdravým pokrmem, ať už se jedná o maso nebo třeba o mangovou pěnu. Recepty možná vypadají složitě, ale jsou popsány tak, aby byl i naprostý laik schopný jeden ze tří nápaditých pokrmů připravit.

Vepřová panenka se slaninovou omáčkou a s opečenou kořenovou zeleninou

Vepřová panenka neboli panenská svíčková je jedno z nejkvalitnějších mas, se kterými můžete v kuchyni pracovat. Je křehké, libové a má vysoký podíl bílkovin. Dbejte nejen na správný výběr, ale také na to, jakou vyberete pro maso pánev na přípravu. Šéfkuchaři říkají, že zde se to dělí na profíky a ostatní. Pro ta nejvyšší masa je nejlepší vzít litinové pánve, které mají vysokou nepřilnavost a perfektní tepelnou vodivost. Maso musí být na talíři dominantní, přílohu redukujte, ale o to zajímavější ji udělejte.

Suroviny pro 2 porce:

Maso + omáčka:
• 300 g panenská svíčková
• špetka soli, pepře
• 2 střední česneky
• petržel na pestrost
• 1 menší jarní cibulka
• 1 – 2 cibule šalotka střední
• 1 polévkové lžíce másla
• 4 dg sádla
• 1 dcl smetana na vaření
• 3 polévkové lžíce zakysané smetany pro zjemnění, popř. bílý jogurt do dietní verze
• kvalitní pánev (ideálně litinová)

Příloha:
Dle preferencí, Drahomír Peterka doporučuje:
• 7 dg (dvě hlavičky) brokolice
• 2 – 3 mrkve, může být jarní
• 1 fenykl
• 10 dg (větší plátek) celeru
• 7 dg (4 plátky) slaniny

Postup:
Maso:
Panenku nejdříve očistíme od zbytečných blanek, opláchnete a osušíme. Pak ji rozkrojíme na dva díly, posypeme solí a pepřem a trochu poválíme. V litinové pánvi (např. KitchenAid) rozehřejeme sádlo a panenku opečeme z každého boku 5 – 10 minut.

Speciální tip: Litinová pánev sama akumuluje a udržuje dlouho stálou teplotu, takže šetří energii i čas. Nemusíte používat mnoho oleje nebo sádla, sama o sobě je poměrně nepřilnavá díky permanentní olejové vrstvě. Pořídit si ji můžete např. u amerického výrobce Kitchenaid na www.kitchenaid.cz.

Omáčka:
Na omáčku rozehřejeme rožek (30 g) másla v pánvi, dáme sůl, pepř, jeden větší stroužek česneku najemno a třikrát více šalotky, 4 plátky slaniny nakrájené podélně a vše necháme zesklovatě.

Přidáme nahrubo nakrájenou petržel a zelenou část jarní cibulky a zarestujeme slaninu.

Nakonec zalijeme smetanou na vaření a přidáme velkolistou petržel. Lžičkou zakysané smetany docílíme tvaru a hustoty.
Speciální tip Drahomíra Peterky: Do dietní verze nahraďte půlku smetany bílým jogurtem.

Příloha:
Zeleninu nejdříve uvaříme lehce, na skus (mrkev, brokolice, celer, fenykl).

V pánvi rozpustíme máslo a převařenou zeleninu lehce dopečeme, můžeme i s novými brambory.

Nepřehlédněte


čtenářů si právě čte tento článek