Recept Zdeňka Pohlreicha: Jablečný koláč s omáčkou z calvadosu
Co budete potřebovat:
listové těsto 1 kus
velká jablka 6 kusů
rozpuštěné máslo 20 g
cukr krupice 20 g
Na ořechovou náplň:
smetana 100 ml
vanilkový cukr 1 balení
mleté ořechy 30 g
mleté piškoty 10 g
máslo 20 g
Na omáčku:
smetany 200 ml
žloutků 40 g
cukr 40 g
calvados
Postup přípravy
Smetanu s vanilkovým cukrem přivedeme do varu a přidáme mleté ořechy, mleté piškoty a máslo. Necháme vychladnout.
Listové těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka.
Na kolečka nejdříve dáme ořechovou náplň a na ni naskládáme oloupaná a na plátky nakrájená jablka. Jablka posypeme cukrem a lehce pokapeme rozpuštěným máslem.
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 200 °C po dobu asi 20 minut.
Na omáčku přivedeme k varu smetanu. V misce rozmícháme čerstvé žloutky a cukr a lehce vmícháme do smetany.
Přecedíme a necháme vychladit, dochutíme calvadosem.
Jablečný koláč s mákem
Co budete potřebovat:
cukr krupice 140 gramů
žloutek 1 kus
kypřící prášek do pečiva 1/2 kusu
jablka 4 kusy
mouka pšeničná hladká 240 gramů
máslo 120 gramů
Na náplň:
smetana (30%)
mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
mák 150 gramů (nemletý)
máslo 120 gramů
vejce 3 kusy
smetana zakysaná 1/2 decilitru
sůl 1 špetka
kypřící prášek do pečiva 1 špetka
Na pomazání:
med 2 lžíce
máslo 2 lžíce
Postup přípravy
Na vál nasypeme mouku, vmícháme kypřicí prášek, přidáme na plátky nakrájené změklé máslo a cukr. Hromádku prokrajujeme nožem, dokud těsto nezačne tvořit drobné hrudky. Nožem je nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme žloutek, a nožem ho prokrajováním ze strany na stranu vpracujeme do těsta. Když se hmota začne spojovat, propracujeme ji rukama na vláčné tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout.
V míse vyšleháme máslo s cukrem, přišleháme vejce, vlažnou smetanu a zakysanou smetanu. Potom přisypeme mák a mouku smíchanou se špetkou kypřicího prášku a soli. Jablka opláchneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky.
Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm, vykrojíme z něj čtyři kruhy a vložíme je na sebe do formy. Na těsto nalijeme makovou náplň a poklademe ji dílky jablek. Jablka potřeme rozpuštěným máslem s medem a koláč dáme do trouby vyhřáté na 210°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 30 minut.
Ingredience jsou rozepsány na kulatou formu o průměru 26 cm, nebo čtvercovou formu 20 x 20 cm.
Mřížkový jablečný koláč s tvarohem
Co budete potřebovat:
tvaroh měkký 250 gramů
olej 125 mililitrů
mléko 125 mililitrů
cukr 100 gramů
cukr vanilkový 1 balíček
cukr skořicový 1 balíček
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
jablka 1,5 kilogramu (kyselejší)
tuk (na vymazání)
mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
mouka (na vál)
Na polevu:
vejce 2 kusy
mléko 250 mililitrů
cukr 50 gramů
citronová kůra 1 lžička
Postup přípravy
Tvaroh rozmíchejte s olejem, mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem dohladka. Mouku prosejte se solí a práškem do pečiva a přidejte ji k tvarohové hmotě. Vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.
Jablka oloupejte a nastrouhejte na tenké plátky. Rozložte je na těsto a posypte skořicovým cukrem. Mléko rozšlehejte se žloutky, cukrem a citronovou kůrou. Z bílků ušlehejte sníh, vmíchejte do mléčné hmoty a rozetřete na jablka.
Zbylou třetinu těsta rozválejte a rozkrájejte na proužky. Vytvořte z nich na povrchu mřížky. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a koláč pečte asi 40 minut dozlatova.
Jablečný koláč s ořechy a rozinkami
Co budete potřebovat:
mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
rostlinný tuk 150 gramů
cukr krupice 150 gramů
jablka 4 kusy
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
vejce 1 kus
mléko (podle potřeby)
ořechy vlašské 1 hrst (nasekané)
rozinky 1 hrst (vyprané, osušené)
skořice (mletá)
tuk (na vymazání)
Postup přípravy
Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte se 100 g cukru. Vejce rozšlehejte s trochou mléka a vlijte vlažný rozpuštěný tuk. Smíchejte vaječnou a sypkou směs a vypracujte vláčné těsto (podle
potřeby přidejte ještě mléko).
Těsto natřete do vymazané a vysypané větší kulaté formy. Oloupejte 3 jablka a nastrouhejte je nahrubo, poslední neloupejte a nakrájejte na plátky. Nastrouhaná jablka nasypte na těsto, posypte
ořechy, opranými a osušenými rozinkami, skořicí a 25 g cukru. Na tuto vrstvu naskládejte do vějířku plátky jablka a posypte zbylým cukrem.
Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte. Podávejte vlažný nebo studený.
#clanek|3521742|3521743#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!