Cukroví na poslední chvíli: Potřebujete jen 4 suroviny a za pár minut je hotovo

Cukroví na poslední chvíli
Cukroví na poslední chvíli
Zdroj: Shutterstock
Cukroví na poslední chvíli

Štědrý den je za dveřmi, pro všechny ty, kteří nestíhají nebo se jim jednoduše nechce péct, jsme připravili naprosto jednoduchý recept na vynikajicí nepečené cukroví. 

Kokos

Po druhé světové válce se do popředí prodraly margaríny všeho druhu a hydrogenované tuky, kokos ve všech svých podobách musel jít stranou. Nyní se vrací ve velkém stylu a ve zdravém jídelníčku nemá konkurenci. Kokosová palma se poprvé objevila v daleké Malajsii, ale to, je-li kokosovým domovem, nevíme jistě. Ořechy umí plout na hladině moře bez úhony dlouhé měsíce. Do Ameriky, Mexika a Evropy je ale přivezl člověk ze svých dalekých mořeplaveckých cest. Už dávno není kokos vnímán jako exotická surovina a doma ho má téměř každý.

  • Pomáhá při zánětech a bronchitidě
  • Ulevuje při popáleninách, zácpě i menstruačních bolestech
  • Zmirňuje bolesti zubů a problémy s trávením
  • Reguluje hladinu cholesterolu
  • Udržuje správný podíl cukru v krvi
  • Posiluje paměť a činnost mozku
  • Snižuje krevní tlak a pomáhá při srdečních obtížích
  • Zvyšuje imunitu
  • Je účinný proti plísním, virům a bakteriím
  • Pomáhá při anémii (chudokrevnost)
  • Zajišťuje rovnováhu v pokožce - hydratace

Stokrát

Kokos má nespočet využití. Nejčastěji se objevuje strouhaná a sušená dužina, která je ideální k "vysušení" těsta, obalování nebo lehkému posypu, kdy nahrazuje moučkový cukr.

O kokosovém oleji už byly napsány tisíce stran a stále není seznam jeho pozitivního vlivu na lidský organismus u konce. Dá se velice dobře použít místo běžných rostlinných olejů na pečení, ale poslouží i při výrobě pleťových masek, při péči o vlasy i jako zubní pasta.

Kokosové mléko zvláční každé těsto, hodí se na marinování a místo kontroverzní sóji zahustí a zjemní krémové polévky.

Chipsy z dužiny stačí jen osmahnout na přepuštěném másle a přidat pár krystalů himalájské soli.

Kokosové máslo udrží raw dezerty a krémy v kondici. Při pokojové teplotě je nebesky vláčný, v lednici ztuhne na kost.

Ani bez kokosové mouky zdravý jídelníček nemůže existovat. Jemně namletý kokos si skvěle rozumí především s banány. Při pečení ale pozor. Chová se jinak než pšeničná nebo špaldová mouka.

Kokosový cukr má téměř stejnou sladivost jako jeho rafinovaný kolega, ale nemá tak negativní vliv na dění v krvi. Navíc krásně voní.

Kokosová voda je dokonce sterilní a  složením se přibližuje krevní plazmě. Během druhé světové války se v Pacifiku používala jako transfuze pro zraněné vojáky.

Kokosové kuličky

Kuličky a la Raffaello jsou nesmrtelné a Vánoce se bez nich neobejdou. Recept je rychlý, jednoduchý a levný.

Suroviny:

  • máslo (250 g)
  • 200 g strouhaného kokosu
  • plechovka kondenzovaného mléka
  • loupané mandle

Postup: Míchejte, hněťte a spojujte všechny ingredience v hutné těsto. Z těsta vytvarujte kuličky, do kterých vložte mandli nejlépe bez slupky, a nechte je pár minut ztuhnout v lednici. Obalte ve zbytku strouhaného kokosu a uložte zpátky do chladu.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky