Rady k nezaplacení: Tohle rozhodně nedávejte do mikrovlnky!

Více fotografií k článku:
15 fotografií

Od dob, kdy vědci objevili vliv elektromagnetického záření na jídlo, uplynulo již mnoho let. V mikrovlnkách se nyní připravují kvanta různých jídel a spousta lidí si už jinak jídlo ani připravit neumí. Jsou ale věci, které byste do mikrovlnek za žádnou cenu dávat neměli, a to navzdory tomu, že by se na první pohled mohlo zdát, že do nich mohou patřit. 

Zde je seznam věcí, které do mikrovlnné trouby zkrátka nepatří. 

Chilli papričky jsou extrémně nebezpečný pokrm, který není dobré připravovat v mikrovlnce. Může se totiž stát, že při velmi rychlém ohřevu vybouchou a vy budete mít doma rázem chilli sprej, který vám poleptá oči a sliznici. 

Keramické nádobí je lepší do mikrovlnky nedávat. Většina keramických misek je v mikrovlnce v pohodě, ale rozhodně ne všechny a ty, které prošly nízkou teplotou při výrobě se mohou začít trochu rozpouštět.

Rozmarzování masa je v mikrovlnce nevhodné, protože je dost pravděpodobné, že namísto toho, aby rozmrzalo celistvě, nejspíš se začnou okraje již vařit, zatímco střed bude stále ještě úplně zmrzlý. A právě toto místo je jako stvořené pro bakterie, které vám mohou vyvolat velké nevolnosti. 

Mateřské mléko by také nemělo přijít do mikrovlnky. Důvod je hlavně ten, že rozhodně neodhadnete jakou teplotu mléko bude mít a můžete tak opařit své dítko. Když opomeneme to, že stále není vyzkoumané, jaký vliv mají mikrovlnky na lidské zdraví. 

Mikrovlnka na prázdno také není dobrý nápad. V tomto případě je hlavní problém to, že uvnitř mikrovlnky není nic, co absorbovalo mikrovlny, a tak je pohlcuje kov uvnitř přístroje. Výbuch nebo požár je tak na spadnutí. 

Vaření vody je nebezpečné a to hned z několika důvodů. Voda se totiž v mikrovlnce nevaří standardním způsobem, nebude bublat, ale může být opravdu velice horká. Druhý důvod je, že pokud tuto superhorkou vodu vyndáte z mikrovlnky moc brzy, může explodovat. Jedne ze způsobů, jak tomu zamezit, je dát do vody, kterou vaříte v mikrovlnce, dřevěnou vařečku, nebo lžíci a nebo prostě přistoupit ke starému dobrému sporáku. 

Sušení oblečení v mikrovlnce jsme ve filmech viděli asi úplně všichni. Je to ale naprostá blbost. Je dost pravděpodobné, že oblečení byste v mikrovlnce spálili, tak jako žehličkou. Jen úplně celé. 

Papírové pytlíky v nichž se prodává popcorn nejsou zrovna bezpečná věcička. Hrozí jim totiž to, že se spálí a dost vám můžou zasmradit byt. Pokud chcete udělat popcorn, je lepší zrníčka dát do misky, která mikrovlny zvládá. 

Plastové krabičky by na sobě měly mít značku, zda jsou, nebo nejsou vhodné do mikrovlnky. Pokud ji nemají, raději je tam nedávejte. Jistota je vždycky spíše skleněná miska, nebo keramika pálená na vysoký stupeň. 

Rozinky jsou dost nebezpečná věcička, pokud je dáte do mikrovlnky. Můžou totiž začít nejen smrdět a být seškvařené, ale mohou i chytit plamenem. Proto, pokud potřebujete, aby byly rozinky rozvařené, potažmo rozmixovatelné do hladka, je lepší dát je do misky s vodou, do mikrovlnky asi na 40 vteřin a pak je nechat dorozměknout v horké vodě mimo mikrovlnku na 5 minut. 

Vejce a jakékoli další pokrmy, které mají na sobě slupku, jsou krajně nevhodné k tepelné úpravě v mikrovlnce. Jelikož vajíčka mají v sobě tekutinu, je více než pravděpodobné, že by mohla puknout a rozprsknout se po celé mikrovlnce. To kvůli tlaku, který vzniká při vaření tekutiny. Uvařená vajíčka v hrnci ale můžete ještě dát na pár vteřin do mikrovlnky. Půjdou pak lépe oloupat. 

Zbytky v plastových krabičkách jsou jedno velké no go. Už jen proto, že z výzkumů z poslední doby víme, že plasty nemají úplně pozitivní vliv na lidské zdraví a jejich ohřátím se právě tyto negativní látky dostávají do jídla. 

Mražená zelenina je jediný případ, kdy můžete v mikrovlnce mikrovlnit jídlo v pytlíku. Ty k tomu totiž bývají určené. Ovšem i tady nezapomeňte udělat do sáčku pár děr vidličkou, protože jinak hrozí, že vám sáček praskne pod rukama a způsobí vám nějaké zranění. 

Kovová úprava na nádobí je pro mikrovlnku naprosto nevhodná. Kov je totiž vodivý a může se velice jednoduše stát, že vám doma způsobí požár. 

Houbičky na nádobí se v mikrovlnce docela dobře desinfikují, ale pokud to chcete zkusit, ujistěte se, že je houbička mokrá. Jinak je více než pravděpodobné, že vybouchne. 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek