Barva? Přírodní a jednotná.

Jakou podobu krmítku dáte, je jen na vás – konečně můžete nechat pracovat svou dlouho potlačovanou fantasii a pustit se do velkých projektů. Pokud stavíte poprvé, začněte s klasickými tvary, jako jsou zmenšeniny domečků. Projděte si s dětmi časopisy a inspirujete se obrázky. Na určitá daná pravidla je ale třeba brát ohled, a tak jim svůj architektonický plán podřiďte. Barva krmítka by měla být jednotná, v přírodním odstínu. Zvolit můžete spektrum od tmavě žluté přes přírodní tlumené červené až po všechny hnědé odstíny. Vyhněte se křiklavým barvám, pruhům a jakýmkoliv vzorům – ptáčky by spíše vyděsily.

Vyhrajte si s detaily

U tvaru krmítka si můžete vyhrát s různými detaily, celkové vyznění jejich nového útočiště by ale mělo působit jednotným a jednoduchým dojmem. Čtyřpatrový viktoriánský dům se dvěma ložnicemi nadchne možná kolemjdoucí, budoucí obyvatele ale nikoliv. Nejdůležitějšími prvky každého krmítka jsou stříška a bočnice. Stříška musí dostatečně přečnívat přes základ domečku – do krmítka nesmí napršet či nasněžit ani při větru. Bočnice zase zabraňují vyfoukání či vyházení krmiva ven.

Nedejte kočkám šanci

Hotový výtvor můžete umístit buď na dostatečně vysoký hladký kůl (alespoň 1,5 metru od země), a to ve vzdálenosti nejméně 3 m (raději více) od nejbližšího stromu, nebo ho můžete zavěsit na konec nějaké slabší větve. Kočkám a kunám tak nedáte nejmenší šanci se ptáků zmocnit. Umístit ho můžete i za okno, pokud se na tomtéž místě ráda neprohřívá vaše kočka.

O krmítko se musíte starat

Pokud už se do výroby krmítka jednou pustíte, mějte na paměti, že si tím do jisté míry ptáčka ochočujete a děláte z něj svého mazlíčka – na krmítko si totiž navykne. Musíte ho proto pravidelně čistit, odstraňovat zaschlé či zplesnivělé zbytky krmiv, a starat se o zásobu krmiva nového. Pokud si nevíte rady s potravou, zakupte ve zverimexu vhodnou směs, nic nepokazíte ani různými semínky, lojem (pro sýkorky), či obilovinami.

Horký tip Kafe.cz



Zdroj: www.svetremesel.cz, www.domek.cz