Záhonky

Březen láká zahrádkáře ven. Letos je ale situace jiná a pobyt venku se nedoporučuje. Naštěstí můžete s pěstováním začít i doma, stačí k tomu papírové plato od vajec. Ideální jsou rajčata, okurky, ředkvičky, celer, dobromysl, pažitka, řeřicha, lichořeřišnice nebo tymián. Výhodou je, že rostliny usadíte i s papírovým obalem, který se po čase rozloží. Pikýrování (rozsazování) není třeba. Na dno proložky nasypte rozdrcené vaječné skořápky, zasypte hlínou a vysejte semínka.

Na stůl

Vyberte proložku úměrně velkou stolu, na šest, deset, patnáct nebo osmnáct vajec. Celé plato můžete pomalovat barvami, polepit třpytkami nebo nalakovat. Možností, co do prohlubní od vajec naskládat, je nepočítaně.

  • Prázdná vajíčka s malým otvorem na snítku sušených bylinek (heřmánek)
  • Hrst mechu
  • Nabarvenou kuličku polystyrenu a zápich s jarním motivem nebo fotografií

Pořádek

Čím menší věci jsou, tím hůř se hledají. Vyřešte to originálně a pro každého člena domácnosti vyrobte jednoduchý pořadač. Ideální jsou uzavíratelné proložky na šest nebo deset vajec. Nalakujte je nebo nabarvěte a do jednotlivých skrýší vložte roztříděné drobnosti.

Pro ženy - vlásenky, kancelářské sponky, špendlíky

Pro muže - šroubky, vruty, imbusy, matky

Pro děti - sponky, gumičky, céčka, kostky

Třídíme

Pokud se vám do výroby originálních dekorací nechce, proložky, které nejde opakovaně použít, vyhoďte. Většina lidí se ale mylně domnívá, že patří do modrého kontejneru s papírem. Stejně jako ruličky toaletního papíru jsou i proložky od vajec nanejvýš sedmkrát recyklované a celulózová vlákna příliš krátká. Patří do směsného odpadu nebo na kompost.