Číst dětem knihy je vhodné již od útlého věku. Většina rodičů o tom ví, ale ne všichni si najdou čas, aby k batoleti na chvíli sedli a přečetli mu pohádku. Čtení knížek napomáhá k rozvoji verbálních schopností. A nejen jich – rozvíjí také sociální dovednosti, empatii, fantazii, koordinaci ruka-oko, vcítění se do druhých a jiné. Někteří odborníci tvrdí, že nejlepší čas, kdy začít, je již v prenatálním období, nejlépe ve třetím trimestru. Dále je nejlepší doba začít číst od dvou do pěti let dítěte. Batole a předškolák už snadno udrží pozornost, vnímá mluvu rodiče a čtený text. Školáci, kteří se seznámili s knihami již v předškolním věku, nemají z knih takový strach, mnohem rychleji a snadněji se učí číst a rádi se samotným čtením baví.

V čem čtení pomáhá:

  • posiluje vzájemný vztah a pouto, ideální pro to, aby se zapojil i tatínek
  • v batolecím věku jde o zdroj zábavy a hry
  • pro předškolní děti je čtení důležité pro rozvoj učení se – děti ve škole pak dosahují lepších výsledků
  • čtením knížek se rozvíjí logika, abstraktní myšlení, rozeznávání příčiny a důsledku, vysuzování závěru apod.
  • dítě se učí spisovnému jazyku, správné výslovnosti, artikulaci
  • učí se rozlišovat mezi slovy a větami
  • dítě zjišťuje, že se knížka dělí na stránky, text na odstavce, věty, slova, slabiky a písmena
  • čtení podporuje zvědavost, dítě se tak méně bojí ve škole knih
  • rozvíjí komunikační dovednosti, koncentraci, disciplínu, čtení děti zklidňuje

Co láká školáky?

Z výsledků dotazníkového šetření, které provedl projekt Čtení pomáhá (www.ctenipomaha.cz) mezi českými knihovníky, vyplynulo, že mezi nejoblíbenější žánry čtenářů ve věku od 6 do 19 let patří dobrodružné příběhy a detektivky. Projekt Čtení pomáhá, který podporuje čtenářství v dětském a mladistvém věku a zároveň učí tuto cílovou skupinu principům charity, ve spolupráci s knihovnami provedlo na přelomu roku 2012 a 2013 dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 121 knihovníků z celé České republiky. Nejoblíbenějšími žánry mezi žáky a studenty základních a středních škol jsou dobrodružné příběhy a detektivky, dále pak sci-fi a fantasy. Na třetí příčce se umístily dívčí romány. Naopak nejméně často mladí čtenáři vyhledávají literaturu faktu a historickou literaturu.

Žebříček nejoblíbenějších knih

Mladí čtenáři, kteří jsou zapojení do projektu Čtení pomáhá, v kategorii dobrodružných příběhů a detektivek nejčastěji sáhnou po Bílém tesákovi od J. Londona, Záhadě hlavolamu od J. Foglara a po Robinsonovi Crusoe od D. Defoa. U sci-fi a fantasy jednoznačně vedou knihy o Harrym Potterovi od J. K. Rowlingové. Obsadily totiž první tři příčky oblíbenosti. Nejoblíbenějším dívčím románem je Držkou na rohožce od I. Březinové, dále Nazí od I. procházkové a Malé ženy od L. M. Alcottové. Tak už víte, co svým dětem koupíte? Nebo ještě jinak – pošlete své děti do knihovny.

Mohlo by vás také zajímat: A co vy, už jste přečetli knihy, které za to opravdu stojí?